Uklanjanje pobunjenika

Sprema se krvava bitka za Idlib?

U petak bi se trebao održati summit o Siriji na kojem će sudjelovati Rusija i Iran na strani vlade Bashara al-Assada - i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije.
Vijesti / Svijet | 03. 09. 2018. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko dana uoči summita o Siriji, sve je više znakova da će se u toj zemlji voditi krvave borbe, i to u regiji oko grada Idliba na sjeverozapadu zemlje kao posljednjoj velikoj teritoriji na kojoj i dalje vladaju pobunjenici.

Među njima je najjači ogranak Al Quaide, Hajat Tahrir al-Sham (HTS) - bivši front Al-Nusra, navodi DW, ukazujući da je sirijska vlada tamo koncentrirala svoje trupe trupe i preti ofanzivom.

Sirijska vojska, podsjeća se u analizi, već tjednima povlači trupe ka Idlibu, a Turska je tamo takođe snažno prisutna i šalje dodatne trupe.

Turska vojska, navodi se, ima dvanaest promatračkih mjesta u regiji Idliba i takođe je nastavila da pojačava svoje trupe, a prema obavještenju u Službenom listu Turske, vlada u Ankari je prije dva dana policiju HTS klasificirala kao terorističku organizaciju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava ranije je najavila da su propali pregovori između Turske i Hajat Tahrir al-Shama o raspuštanju te terorističke grupe.

Prema podacima posrednika u UN u Siriji Stafana de Misture, ta grupa ima oko 10.000 boraca u Idlibu.

HTS je - prema vlastitim navodima - raskinula veze sa Al Quaidom, ali je mnoge vlade i dalje smatraju njenim ogrankom u sirijskim granicama.

Prema pisanju sirijskih opozicijskih medija, Turska je pregovorima navodno htjela spriječiti vjerojatni predstojeći napad sirijske vojske.

Turska strahuje od novog velikog vala izbjeglica koji bi krenuli ka njenim granicima - u slučaju sirijske ofanzive, navodi njemačka medijska kuća, uz upozorenje da su, zbog skoro tri milijuna civila u toj oblasti, humanitarne organizacije suočene s novom humanitarnom katastrofom.

U petak bi se trebao održati summit o Siriji na kojem će sudjelovati Rusija i Iran na strani vlade Bashara al-Assada - i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije.

Promatrači očekuju da bi se na tom summitu mogla odlučiti sudbina Idliba, regije sa tri milijuna ljudi, zaključuje DW.

Kopirati
Drag cursor here to close