Ima li normalnih ljudi?

Sprema se američki napad na Siriju; Rusi: Samo probajte...

Rusija i Sjedinjene Američke Države razmijenile su u ponedjeljak u UN-u oštre prijetnje kada je ruski veleposlanik upozorio Washington na "nesagledive posljedice" ako napadne Siriju ...
Vijesti / Svijet | 10. 04. 2018. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako će u roku od 24 do 48 sati odlučiti što učiniti po pitanju Sirije zbog kemijskog napada u gradu Douma.

Rusija i Sjedinjene Američke Države razmijenile su u ponedjeljak u UN-u oštre prijetnje kada je ruski veleposlanik upozorio Washington na "nesagledive posljedice" ako napadne Siriju, a američka veleposlanica uzvratila da su ruke Moskve uprljane "krvlju sirijske djece".Ruska vojska, koja je obišla i provjerila lokaciju navodnog napada, tvrdi kako na navedenoj lokaciji nije bilo nikakvog kemijskog napada, a fotografije skupine Bijele kacige naziva lažnima, piše Advance.hr.

''Nije bilo nikakvog kemijskog napada'', rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzija.

''Kroz određene kanale komunikacije već smo prenijeli SAD-u da bi upotreba vojne sile, pod lažnim izgovorom, protiv Sirije gdje su na zahtjev legitimne sirijske vlade raspoređeni ruski vojnici, mogla dovesti do nesagledivih posljedica'', rekao je.

Američka veleposlanica Nikki Haley istaknula je da će SAD ''odgovoriti'' na smrtonosni kemijski napad u Siriji, bez obzira hoće li Vijeće sigurnosti reagirati ili ne, piše Jutarnji list.

''Došli smo do točke u kojoj svijet mora vidjeti da je pravda zadovoljena'', istaknula je.

''Ovaj će trenutak ostati zapamćen u povijesti kao onaj u kojem je Vijeće sigurnosti ili ispunilo svoju dužnost ili pokazalo nemoć i nije zaštitilo sirijski narod. Bilo kako bilo, SAD će odgovoriti'', naglasila je Haley.

Inače, građanski rat u Siriji bjesni već sedam godina i pretpostavlja se da je od početka sukoba život izgubilo preko 470.000 osoba.

Pred čitavim svijetom je repriza situacije od prošle godine, također u travnju, kada je opozicija optužila sirijsku vojsku za kemijski napad, a Trumpova akcija je uskoro uslijedila u vidu raketnih napada na sirijsku zračnu vojnu bazu u provinciji Homs.

Ove godine, čini se, Izrael je odlučio preduhitriti SAD te su prije dvije večeri, tako barem tvrde Sirija i Rusija, izveli zračni napad na bazu u provinciji.

Ruski avioni nadlijeću američki razarač kod Sirije

Prema informacijama turskih medija, američki razarač USS Donald Cook otplovio je tijekom ponedjeljka iz Larnace na Cipru u smjeru sirijskih teritorijalnih voda, a po njegovom približavanju Siriji počeli su ga nadlijetati ruski borbeni avioni, i to u niskim letovima.

USS Donald Cook naoružan je, između ostalog, i s navođenim projektilima Tomahawk, koji su iskorišteni prije oko godinu dana kada je Donald Trump naredio napad na sirijska vojna postrojenja, također kao odgovor na tadašnji napad kemijskim oružjem za koji su i Rusi i vlasti u Damasku tvrdili da do njega uopće nije došlo.

Kopirati
Drag cursor here to close