Odluka na zastupnicima

Sporazum o Brexitu u utorak ponovo u britanskom parlamentu

Donji dom britanskog parlamenta odbacio je prije dva mjeseca taj sporazum velikom većinom glasova i poslao May u Bruxelles da o njemu ponovo pregovara.
Vijesti / Svijet | 11. 03. 2019. u 08:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski zastupnici u utorak će ponovo glasati o sporazumu o Brexitu koji su dogovorili premijerka Theresa May i Europska unija. Pred njima je povijesna odluka hoće li ga podržati, ili za manje od tri tjedna riskirati kaotičan izlazak iz EU-a.

Donji dom britanskog parlamenta odbacio je prije dva mjeseca taj sporazum velikom većinom glasova i poslao May u Bruxelles da o njemu ponovo pregovara. Europski čelnici odbacili su njezine zahtjeve, a u pregovorima između britanskih i europskih dužnosnika i dalje nema pomaka.

Ako britanski zastupnici ne prihvate sporazum i ako se ne dogovori produženje pregovora, Velika Britanija će morati izići iz EU-a 29. ožujka, nakon 46 godina članstva, što će izazvati velike poremećaje na obje strane.

Dužnosnici su ovog vikenda nastavili pregovore o nekoj vrsti pravnih garancija koje bi mogla uvjeriti britanske zastupnike da podrže sporazum.

May bi mogla i sama u posljednji trenutak ponovno posjetiti Bruxelles bude li potrebno. No, malo ih očekuje da bi mogla izboriti značajnije ustupke prije glasovanja u utorak, pa May, umjesto toga, nastoji podsjetiti zastupnike šta je u igri.

U govoru u petak upozorila je tako da bi, kada bi ponovno odbacili njezin sporazum, izazvali "krizu". ''Podržite ga i Ujedinjeno Kraljevstvo će izaći iz EU-a. Odbacite ga i nitko ne zna šta će se dogoditi'', kazala je.

''Možda nećemo napustiti EU još mjesecima. Mogli bismo otići bez zaštitnih mjera koje sporazum predviđa. Možda nikada nećemo otići'', dodala je, prenosi Al Jazeera.

Prijetnja pobune kabineta zbog mogućeg Brexita bez sporazuma prisilila je May da pristane da će, ako njezin sporazum bude ponovo odbačen, zastupnici ovaj tjedan moći glasovati i o mogućnosti Brexita bez sporazuma (u srijedu) te o odgodi Brexita (četvrtak).

Pregovori se vode o "backstopu", zaštitnom mehanizmu kojim se želi osigurati da će granica na irskom otoku nakon Brexita ostati otvorena.

Velika Britanija bi po tom aranžmanu ostala u carinskoj uniji s EU-om i nekim dijelovima zajedničkog europskog tržišta dok se i ako se ne pronađe drugi način, kao što je sporazum o trgovini, kojim bi se izbjegle granične kontrole.

Mnogi britanski zastupnici strahuju da je to zamka zbog koje bi ostali vezani uz EU.

Kopirati
Drag cursor here to close