Bivši lider Katalonije

Španjolski Vrhovni sud: Puigdemont se ima pravo kandidirati na europskim izborima

Po mišljenju Vrhovnog suda, pravo kandidiranja na izborima je "temeljno pravo“ priznato Ustavom svim španjolskim građanima i ne može biti oduzeto osim u slučaju kada kandidat za to nije kvalificiran.
Vijesti / Svijet | 05. 05. 2019. u 21:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski Vrhovni sud u nedjelju je ocijenio da bivši predsjednik Katalonije Carles Puigdemont, kojem u Španjolskoj prijeti uhićenje zbog pobune, ima pravo kandidirati se na izborima za Europski parlament potkraj mjeseca, suprotno mišljenju Izbornog povjerenstva koje ga je diskvalificiralo jer je u bijegu.

Puigdemont, koji je pobjegao u Belgiju nakon neuspjelog pokušaja secesije Katalonije 2017., obratio se sudu nakon što je Izborno povjerenstvo 29. travnja odbacilo njegovo imenovanje za nositelja liste "Lliures per Europa“ ("Slobodni za Europu“, na katalonskom) za izbore za Europski parlament 26. svibnja.

To je, po njegovu mišljenju, bio "skandal“ i nov dokaz da Španjolska nije demokratska.

U odluci donesenoj jednoglasno na izvanrednom sastanku, Vrhovni sud je ocijenio da ne postoje nikakve osnove po kojima bi ga se moglo diskvalificirati, kao ni drugo dvoje kandidata koji su pobjegli u egzil, Tonija Comina i Claru Ponsati.

Morat će ipak pričekati konačnu odluku nadležnog upravnog suda u Madridu, kojem je Vrhovni sud vratio slučaj i naložio da ga "odmah“ riješi, objasnivši da nije nadležan za donošenje konačne odluke u tom slučaju.

Po mišljenju Vrhovnog suda, pravo kandidiranja na izborima je "temeljno pravo“ priznato Ustavom svim španjolskim građanima i ne može biti oduzeto osim u slučaju kada kandidat za to nije kvalificiran.

To što su oni u bijegu pred pravosuđem, nije razlog za diskvalifikaciju, smatra sud. Tužitelj upravnog suda u Madridu u petak je jednako zaključio, no suci su u subotu ujutro zatražili mišljenje Vrhovnog suda.

Žalbu protiv Puigdemonta i drugo dvoje kandidata Izbornom su povjerenstvu podnijeli Narodna stranka (konzervativci) i liberali Ciudadanosa, koji vode kampanju protiv katalonskih boraca za slobodu.

Kopirati
Drag cursor here to close