Pismo namjere

Španjolska ulazi u francusko-njemački projekt s borbenim zrakoplovima

Francusko-njemački projekt počet u srpnju 2017. poznat je kao sustav borbenih zrakoplova budućnosti (SCAF) i treba obuhvatiti borbene zrakoplove nove generacije
Vijesti / Svijet | 11. 02. 2019. u 22:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska će se priključiti francusko-njemačkom projektu borbenih zrakoplova novog naraštaja koji treba zamijeniti Eurofighter i Rafale, priopćilo je u ponedjeljak u Madridu ministarstvo obrane.

Španjolska ministrica obrane Margarita Robles će u tom smislu potpisati pismo namjere s francuskim i s njemačkim kolegom u četvrtak u prigodi NATO-ova sastanka u Bruxellesu, rekao je glasnogovornik, piše Hina.

Francusko-njemački projekt počet u srpnju 2017. poznat je kao sustav borbenih zrakoplova budućnosti (SCAF) i treba obuhvatiti borbene zrakoplove nove generacije, bespilotne letjelice, buduće krstareće rakete i bespilotne letjelice koje se kreću "u roju".

Novi borbeni zrakoplov treba 2040.-ih zamijeniti Eurofighter koji se montira u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Italiji te francuski Rafale. Trebao bi konkurirati američkom F-35 ili njegovu nasljedniku.

Suparnik SCAF-u je britanski projekt Tempest koji je povjeren BAE Systemsu i u kojemu sudjeluju Italija i Nizozemska.

U priopćenju objavljenom u prosincu 2018. španjolsko ministarstvo obrane je istaknulo da je "sigurno da će se ta dva projekta na kraju spojiti jer njihov razvoj zahtijeva golema ulaganja".

Kopirati
Drag cursor here to close