Migrantska kriza

Španjolska postaje nova europska slaba točka za migracije

Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Italije i Austrije sljedećeg će se tjedna sastati u Innsbrucku kako bi razmotrili "mjere za zatvaranje rute preko Sredozemlja", kazao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.
Vijesti / Svijet | 08. 07. 2018. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski planovi o zatvaranju migracijskih ruta kroz Europu mogli bi stvoriti pritisak na potezu od Afrike do Španjolske, kazao je ravnatelj Europske agencije Frontex u intervjuu za njemačke medije.

Fabrice Leggeri je za nedjeljno izdanje njemačkog lista Die Welt kazao: "Ako me pitate što me u ovom trenutku najviše brine - rekao bih Španjolska".

Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Italije i Austrije sljedećeg će se tjedna sastati u Innsbrucku kako bi razmotrili "mjere za zatvaranje rute preko Sredozemlja", kazao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Talijanska je vlada predložila prihvatne centre u Africi.

Leggeri je kazao kako bi podržao takve centre dodajući da migranti ne bi mogli računati na to da će biti odvedeni u Europu nakon što budu spašeni, piše Hina.

U lipnju oko 6000 migranata prešlo je iz Afrike u Španjolsku morskim putem a u prvih pet mjeseci ove godine njih 19.000 koliko ih je stiglo i tijekom čitave prošle godine. Taj broj prvi puta je nadmašio broj migranata koji su u istom razdoblju do Italije stigli iz sjeverne Afrike.

"Ukoliko brojevi nastave rasti ta će ruta postati najvažnija", kazao je Leggeri.

U subotu talijanski ministar vanjskih poslova Enzo Moavero iznenada je posjetio Libiju gdje se susreo s članovima libijske vlade kako bi razgovarao o talijanskoj potpori "legitimnim libijskim institucijama" i "strateškom partnerstvu" na pitanjima poput migracija, ekonomije i sigurnosti, objavilo je ministarstvo.

Europski dužnosnici ističu da je ukupni broj migranata koji dolaze iz Afrike u Europu u padu i da je ruta iz Maroka do Španjolske godinama pod kontrolom.

Većina migranata stiže u Španjolsku čamcima na napuhavanje često bez dovoljno goriva što stavlja dodatni pritisak na španjolsku obalnu stražu a među migrantima je u posljednje vrijeme i sve više Pakistanava i stanovnika Šri Lanke što govori o tome da su se krijumčari ljudima preorijentirali na Španjolsku.

Maroko je najavio da ojačava napore da spriječi ilegalnu migraciju ovoga ljeta.

Kopirati
Drag cursor here to close