Najgori od najgorih

Snowden o Khashoggi slučaju: Izraelska kompanija pomogla u ubojstvu

Telefon i kontakti Khashoggijevog prijatelja "bagirani" su korištenjem softvera koji je kreirala izraelska kompanija
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2018. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Globes correspondent / 

Zviždač Edward Snowden, bivši programer američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), koji se nalazi na listi traženih osoba u SAD-u, rekao je da postoji veza između ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija i izraelske tehnološke kompanije.

U obraćanju putem video linka grupi izraelskih novinara i drugih gostiju, Snowden, koji se nalazi u Rusiji, kritizirao je sve veću izraelsku cyber industriju nadzora.

Kazao je da postoji veza između ubojstva Khashoggija i saudijskog korištenja softvera Pegasus izraelske kompanije Grupe NSO čije je sjedište u Hercliji kraj Tel Aviva, prenijeli su izraelski mediji.

Najgori od najgorih

"Kako to da imamo industrije u razvijenim zemljama koje koriste svoju moć ne da spašavaju živote, već za zaradu do te mjere i do takvog nivoa nemarnosti i neodgovornosti da to zapravo počinje da košta života?" pitao je Snowden izraelsku publiku.

Snowden je izraelsku kompaniju okarakterizirao kao "najgoru od najgorih" među kompanijama koje se bave cyber nadgledanjem, rekavši da je "cijeli biznis zasnovan na ideji razvoja sredstava za digitalnu krađu", piše Beta.

Video: Snowden o ubojstvu Khashoggija 

Izraelska kompanija za odnose s javnošću Orenstein Hoshen pozvala je Snowdena da se obrati skupu.

Kompanija koju je kritizirao bila je predmet kontroverze posljednjih godina kada je jedna kanadska firma tvrdila da njen Pegasus softver koriste zemlje s "sumnjivim odnosom prema ljudskim pravima i nasilnim ponašanjem sigurnosnih službi".

Pegasus šalje poruke na telefone pojedinih osoba koje ih navode da kliknu na link i tada kompanija ima punu kontrolu nad tim telefonima, uključujući sadržaj, povijest i može aktivirati svoj mikrofon i kameru ako želi.

Snowden je rekao da mnogi ljudi u publici vjeruju svojoj industriji više nego nekoj drugoj, ali je apelirao na njih da razmotre kako se njena sredstva koriste da nanesu štetu u drugim zemljama.

Prodaja sredstava za krađu

"U današnjem svijetu (Grupa NSO) je najgora od najgorih u prodaji tih sredstava za krađu koja se aktivno trenutno koriste da krše ljudska prava disidenata, opozicionih osoba i aktivista", rekao je on, dodajući da su aktivnost te kompanije predatorske.

Snowden je dodao da se linkovi šalju meksičkim novinarima, policajcima, antikorupcionaškim grupama i da kompanija ni ne zna tko su ti ljudi, niti brine, jer smatra da to nije njen problem.

Rekao je da postoji razlog zbog koga vjeruje da je Pegasus softver povezan s ubojstvom Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Pitanja koja se neće postaviti

"Kako su znali koje su mu namjere? Kako su odlučili da je on neko protiv koga moraju djeloati, da je vrijedan rizika?", upitao je Snowden, dodavši da su telefon i kontakti Khashoggijevog prijatelja "bagirani" korištenjem softvera koji je kreirala izraelska kompanija, ali da se ne zna lanac posljedica jer kompanija to nikada neće komentirati.

Snowdenovo ime je tjednima bilo na naslovnim stranama svjetskog tiska kada je prije pet godina razotkrio da je američka tajna služba špijunirala milijune ljudi, nezakonito prikupljajući podatke o prijateljima i neprijateljima, o kancelarki Angeli Merkel, jednako kao i osumnjičenima za terorizam.

SAD su ga osudile za špijunažu i krađu državnih tajni, ali on tvrdi da još uvijek voli svoju zemlju i nada se da će se jednom vratiti. Također je rekao izraelskoj publici da je javna tajna da Izrael špijunira SAD.

Kopirati
Drag cursor here to close