Christchurch

Snimao napad uživo i objavio užasan manifest

Na užasnom dokumentu od 73 stranice, on sebe opisuje kao "običnog bijelca", kako je rođen "u radničkoj klasi, u obitelji s malim prihodima", te kako je "odučio ustati kako bi osigurao budućnost svom narodu".
Vijesti / Svijet | 15. 03. 2019. u 08:27 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četrdeset osoba ubijeno je, a više od 20 teško je ranjeno u napadima na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu u petak, objavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, prenose agencije. Dodala je da je 30 osoba ubijeno u džamiji Masjid Al Noor, dok je deset ubijenih u džamiji u četvrti Linwood.

Lokalni mediji prenose fotografije kako je jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih povijesnih ličnosti Srbije i Crne Gore.

Na videu se, također, moglo čuti kako ubojica u autu sluša "Karadžiću vodi Srbe svoje..."

Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28) te da je on jedan od četiri privedene osobe.

On je uživo prenosio napad na Facebooku i taj sadržaj objavio na Instagramu, prenosi Al Jazeera Balkans.

U petak je objavljen video na Facebook Live koji je pokazao napadača u krvavom pohodu na džamiju. Video je napravio profil "Brenton Tarrant 9", kako pokazuje vidljiva URL adresa.

Uznemirujući 17-minutni video pokazuje napadača u autu prije napada, pa sve do bijega u automobil poslije.

Washington Times je imao uvid u 75 sekundi snimka prije nego je obrisan.

Taj segment pokazuje snimak ulaska na lokaciju koja se podudara s ranijim snimcima džamije Al Noor.

Snimak pokazuje oružje kao da je riječ o igrici "iz prvog lica".

Potom se vidi pucnjava te pogibije i ranjavanja osoba.

Iz Facebooka navode kako su uklonili videosnimak, kao i da uklanjaju sav sadržaj kojim se slavi napadač.

"Policija je svjesna kako postoji veoma potresan snimak incidenta u Christchurchu i kako se on dijeli na internetu. Pozivamo sve da ga ne dijele i radimo na njegovom uklanjanju", navode iz policije.

Tarrant je sebe snimao kako puca na džamiju Al Noor u Christchurchu, a uz to je na internetu objavio i svoj manifest u kojem navodi razloge za napad.

Na užasnom dokumentu od 73 stranice, on sebe opisuje kao "običnog bijelca", kako je rođen "u radničkoj klasi, u obitelji s malim prihodima", te kako je "odučio ustati kako bi osigurao budućnost svom narodu".

Napisao je da je izveo napad kako bi "direktno smanjio imigrtacijske stope u europskim državama".

On je, kako dalje piše, "želio pokazati uljezima kako naše zemlje nikad neće biti njihove, naša domovina je samo naša i sve dok bijeli čovjek živi oni neće NIKADA pokoriti naše zemlje i zamijeniti naše ljude".

Tarrant navodi kako je napad planirao dvije godine te kako je lokaciju odabrao prije tri mjeseca.

Dodaje kako Novi Zeland nije "originalan izbor za napad", ali ga je opisao kao "bogatog metama kao bilo gdje na Zapadu".

"Napad na Novom Zelandu privući će pažnju istini o napadu na našu civilizaciju, kako nigdje na svijetu nije sigurno, kako su osvajači u svim našim zemljama i nigdje nije sigurno od masovnog useljavanja", piše napadač i tvrdi kako predstavlja "milijune Europljana i drugih etnonacionalista".

Opisao je napad kao "osvetu osvajačima za stotine tisuća ubijenih uslijed stranih invazija na europske zemlje u historiji, za porobljavanje milijuna Europljana koje su muslimanski osvajači kao roblje odveli te za tisuće europskih života izgubljenih u napadima u europskim zemljama."

Također je naveo kako vrši osvetu i za Ebbu Akerlund, 11-godišnju djevojčicu koja je ubijena u napadu 2017. godine u švedskom Stockholmu.

Ovaj napad u Švedskoj u manifestu Tarrant opisuje kao "prvi događaj" koji ga je inspirirao za napad, naročito smrt djevojčice.

"Njena smrt od ruku osvajača, nedostojanstvo njenog nasilnog ubojstva i moja nemogućnost da to zaustavim probili su se kroz moj cinizam kao malj. Više nisam mogao ignorirati napade", nastavlja i dodaje kako ga je za napad inspirirao i put u Francusku 2017. godine.

"Godinama sam slušao i čitao o invaziji na Francusku koju su izvršili ne-bijelci, mislio sam kako su ove glasine i priče pretjerivanja. Kada sam stigao tamo, vidio sam kako je to sve ne samo istina, već duboko podcijenjeno stanje."

Tarrant piše kako ne osjeća žaljenje za napad.

"Samo bih volio da sam ubio više osvajača, ali i izdajica", navodi.

Kopirati
Drag cursor here to close