Stručnjaci UN-a

Smrt bivšeg predsjednika Morsija je "samovoljno ubojstvo"

Islamist Morsi, prvi civil demokratski izabran u Egiptu, umro je u lipnju nakon što se srušio tijekom procesa na sudu u Kairu.
Vijesti / Svijet | 08. 11. 2019. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neovisni stručnjaci Ujedinjenih naroda ocijenili su u petak u izvješću da bi se smrt bivšeg egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, koji je umro u lipnju nakon što se srušio na sudu, mogla povezati sa "samovoljnim ubojstvom koje je odobrila država".

Čelnik Muslimanskog bratstva je bio zatočen u "uvjetima koji se mogu opisati kao brutalni, posebice tijekom zatočenja 5 godina u zatvoru Tora", napisali su stručnjaci u priopćenju.

Njegova smrt "nakon takvih uvjeta može se povezati sa samovoljnim ubojstvom koje je odobrila država", ocijenila je ekipa stručnjaka, koje vodi specijalna izvjestiteljica Agnes Callamard i UN-ova Radna skupina za samovoljna zatočenja.

Islamist Morsi, prvi civil demokratski izabran u Egiptu, umro je u lipnju nakon što se srušio tijekom procesa na sudu u Kairu.

Bio je zatočen nakon što ga je u srpnju 2013. svrgnuo Abdel Fattah al-Sisi, vojni zapovjednik i sadašnji predsjednik Egipta. Proveo je gotovo šest godina u zatvoru u izolaciji bez zdravstvene njega dijabetesa i hipertenzije, rekli su stručnjaci.

Naglasili su da su vlasti bile opetovano upozoravane na pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, koje je dovelo do njegove smrti.

Nema dokaza da su vlasti reagirale na upozorenja iako su posljedice bile predvidive, prema njihovom priopćenju, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close