Buenos Aires

Službeno počeo summit G20 u Argentini

Argentinski predsjednik Mauricio Macri predsjedao je otvaranjem i naglasio potrebu otvorenih rasprava.
Vijesti / Svijet | 30. 11. 2018. u 19:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Summit G20 službeno je počeo u petak, nakon niza susreta na marginama između vodećih svjetskih čelnika, uključujući i onaj na kojem je potpisan novi trgovinski sporazum između SAD-a, Kanade i Meksika.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri predsjedao je otvaranjem i naglasio potrebu otvorenih rasprava.

Izrazio je nadu da će suprotstavljene strane postići konsenzus u vrijeme brzih promjena u svjetskoj ekonomiji i društvu.

Neki čelnici su toplo pozdravili saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji se prvi put pojavio na međunarodnoj sceni nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu. Među njima je bio i ruski predsjednik Vladimir Putin, no mnogi su izbjegli kontakt s princom, javlja Hina.

Foto: Anadolija / Summit G20

Putin je u petak u Buenos Airesu kritizirao “lošu praksu jednostranih sankcija” i trgovinskog protekcionizma.

“Ne možemo ne vidjeti da nepoštena konkurencija sve češće zamjenjuje pošten dijalog utemeljen na načelu jednakosti među zemljama”, rekao je Putin na sastanku s čelnicima zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika).

Trump je na putu prema argentinskoj prijestolnici otkazao sastanak s ruskim čelnikom zbog sukoba između ruske obalne straže i ukrajinske mornarice u kojem je ruska strana otvorila vatru i zaplijenila ukrajinske brodove.

Kopirati
Drag cursor here to close