Zajednička akcija

Slovenska i hrvatska policija razotkrile kriminalnu mrežu distribuciju droge

Smatra se da je skupina do sada stekla nezakonitu imovinsku korist od oko 1,3 milijuna eura.
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2020. u 18:37 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zajedničkoj akciji hrvatske i slovenske policije, koja je u utorak završila uhićenjima, razotkrivena je međunarodna mreža kriminalaca, zaplijenjena droga vrijednosti veće od 600.000 eura te razotkriveni centri za proizvodnju u Sloveniji, rečeno je u četvrtak na konferenciji za medije u Ljubljani.

Predstavnici slovenske i hrvatske policije u četvrtak su na zajedničkoj konferenciji za medije iznijeli detalje o zajedničkoj akciji praćenja dviju povezanih kriminalnih skupina za ilegalnu proizvodnju i prodaju različitih droga, koja je trajala više od dvije godine, a završila uhićenjima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Otkriveno je da je centar za nabavu, proizvodnju i distribuciju narkotika bio na području Slovenije, a ona se plasirala u susjedne zemlje, najviše u Hrvatsku, ali i Austriju te Bosnu i Hercegovinu. Pritom je navedeno kako su kokain i heroin stizali s Bliskog istoka i iz Južne Amerike, javlja Hina.

Kako su naveli vođa ljubljanskih kriminalista Damjan Petrič i ravnatelj slovenske kriminalističke policije Boštjan Lindav, radilo se o dugotrajnom praćenju i istrazi međunarodne kriminalne udruge u kojoj je u utorak zaplijenjeno oko 5 kilograma kokaina, 10 kilograma heroina, 30 kilograma kanabisa i 25 kilograma amfetamina te 6300 tableta ekstazyja, što su se većinom plasirali u Hrvatskoj.

Slovenski kriminalisti istaknuli su da ih posebno brine činjenica da su po prvi put dokazali da se u Sloveniji proizvode velike količine amfetamina, jer su u otkrivenim skladištima spomenute grupe, na području više policijskih uprava, otkrili materijale za proizvodnju još oko 300 kilograma amfetamina.

Privedeno 45 sumnjivih osoba, imovinska korist oko 1,3 milijuna eura

Zaplijenjena droga kod onih članova kriminalne udruge koji su uhićeni u Sloveniji procjenjuje se na 600.000 eura. Smatra se da je skupina do sada stekla nezakonitu imovinsku korist od oko 1,3 milijuna eura i da su raspolagali velikim količinama novca, pa će se kriminalistička istraga o mreži i njenim članovima, osobito o financijskom dijelu, nastaviti.
Slovenski kriminalisti ističu odličnu suradnju koju su u razotkrivanju skupine imali s hrvatskim kolegama, ali i s tužiteljstvima obiju država, ali potvrdili su da su surađivali i s policijama nekih drugih država, poput Austrije i Španjolske.

U zaključnoj akciji u Sloveniji sudjelovalo je 460 slovenskih policajaca i kriminalista.

Istragom je utvrđeno da je 45 privedenih članova spomenute kriminalne udruge izvršilo najmanje 61 kazneno djelo zabranjenog prometa i proizvodnje ilegalnih droga, u policiji je zbog pokretanja kaznenog postupka zadržano njih 16, od kojih će protiv većine vjerojatno biti određen pritvor, potvrdila je i ljubljanska tužiteljica Tamara Gregorčič.

Većina osumnjičenika već ima policijski dosje povezan s aktivnostima na području droga, a jedan od njih, za kojega se pretpostavlja da je cijelu organizaciju vodio, potječe iz okolice Kamnika kod Ljubljane, a već je bio osuđivan i u zatvoru.

Većina droga plasirala se u Rijeci, Zagrebu i na Pagu

O hrvatskom dijelu zajedničke akcije i uhićenjima u Hrvatskoj govorili su na konferenciji za novinare Božo Barbarić, voditelj službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz policijske uprave Rijeka, te Zoran Nikolić, policijski djelatnik Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, također iz riječke policije.

Oni su istaknuli odličnu suradnju sa slovenskim kolegama "skoro na dnevnoj bazi" i to, kako su dodali, ne samo u ovom slučaju otkrivanja kriminalne skupine za proizvodnju i prodaju narkotika, nego i onu vezanu na ilegalnu prodaju oružja, ubojstva itd.

Po riječima predstavnika hrvatske policije, u koordiniranoj akciji sa slovenskim kolegama u Hrvatskoj je u utorak u zaključnoj akciji uhićeno 6 hrvatskih državljana, dok je osumnjičen i državljanin Srbije, koji hrvatskoj policiji nije bio dostupan.

Prema ocjeni hrvatski policijskih djelatnika, "centar" za proizvodnju i prodaju te plasiranje narkotika dviju povezanih kriminalnih skupina bio je zapravo u Sloveniji, dok se je većina droge plasirala na tržište u Hrvatskoj, na području Rijeke, Zagreba, Paga (Zrče) i to u većim količinama.

Za sada se šest osoba, povezanih s akcijom izvedenom u utorak, nalazi se u zatvoru, a za jednim osumnjičenikom "se traga", a u akciji je zaplijenjeno 8 kilograma različitih droga, među kojima su i marihuana i kokain.

Hrvatski policijski djelatnici ocijenili su da su dvije skupine, ona u Hrvatskoj i ona u Sloveniji, bile međusobno povezane, ali da je zapravo centar operacija bio u Sloveniji, gdje se proizvodio amfetamin.

U Hrvatskoj je u vezi sa spomenutom policijskom akcijom i prijašnjom istragom izvršeno 30-ak dokaznih radnji, a kaznena djela osumnjičenih kvalificiraju se kao proizvodnja i prodaja zabranjenih droga, ali u "težem obliku", kroz "udruživanje u zločinačku organizaciju". Procjenjuje se da su ostvarili zaradu od oko 70 tisuća eura.

Kopirati
Drag cursor here to close