Covid je tu

Slovenija u prvom ublažavanju mjera otvara škole i skijaške centare?

"Za sada nam preostaje samo nada da će se ukinuti mjera zatvaranja u općine, jer od toga ovisi uspjeh zimske sezone čija je špica za nas od 20. prosinca do 10. siječnja"
Vijesti / Svijet | 30. 11. 2020. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među prvim aktivnostima koje bi slovenska vlada mogla dopustiti nakon što broj zaraza koronavirusom padne na manje od tisuću bit će vraćanje učenika osnovnih škola u razrede, a možda i skijanje, oko čega ima dosta pritisaka iz turističke djelatnosti, ali i rezervi u liječničkim krugovima.

Vodeći skijaški centri navode da su u velikim problemima s likvidnošću te traže da se pokrenu skijaške gondole i žičare, budući da su zbog Covida-19 izgubili završni dio prošle sezone, a financijski neće izdržati ako se to nastavi do kraja ove, a možda i do početka iduće godine, prenosi Hina.

"Zima je pred vratima i činimo sve da je izvedemo normalno", kazao je za medije Blaž Veber, direktor Turističke zajednice u Kranjskoj Gori, koja je do sada u vrhu sezone uvijek znala ugostiti dosta skijaša iz Hrvatske.

"Za sada nam preostaje samo nada da će se ukinuti mjera zatvaranja u općine, jer od toga ovisi uspjeh zimske sezone čija je špica za nas od 20. prosinca do 10. siječnja", kazao je, dodavši kako je vjerovao da će se situacija smiriti, a vlada odrediti epidemiološke uvjete za sezonu, ali da je nade sve manje.

"Trenutna situacija je loša i moglo bi završiti katastrofalno za zimsku sezonu", kazao je Veber.

Da bi stanje s djelovanjem žičara i skijaških centara trebalo što prije razjasniti kaže i Janez Janša, imenjak i prezimenjak slovenskog premijera i direktor Rekreacijsko-turističkog centra Krvavec, kamo Ljubljančani ne bi mogli na skijanje ako vlada ne ukine zabranu prelaženja općinskih granica.

"Svaki euro koji se investira u infrastrukturu na skijalištima vrati se državi sedmerostruko", kazao je Janša, prenosi poslovni list "Finance". "Mi imamo samo jedan scenarij da preživimo, a to je da radimo. Za razliku od prerađivačke industrije, našu djelatnost ne možemo preseliti u inozemstvo gdje su povoljniji uvjeti", ističe.

On je pozvao vladu da odredi epidemiološki okvir što prije. "Mi smo naš prijedlog poslali u Institut za javno zdravlje i naveli da smatramo kako su skijaši dovoljno zaštićeni od virusa već zato jer koriste kacigu, naočale i rukavice", uvjeren je direktor RKC-a Krvavec.

Kako u ponedjeljak navode vodeći slovenski mediji, vladi je predloženo da se besplatni turistički bonovi, koje je odobrila u prvom valu epidemije kako bi u neočekivanoj krizi spasila turistički sektor stimuliranjem noćenja u slovenskim hotelima i kampovima, mogu koristiti i na skijalištima kad se ona otvore. To tim prije što će, zbog restrikcija i sadašnjeg režima na granici, moći manje računati na eventualni dolazak stranih skijaša, a Slovenci neće kao ranijih godina masovnije odlaziti na skijališta u druge zemlje, poput Austrije, Italije i Francuske.

Na tu inicijativu za sada iz vlade premijera Janeza Janše još ne odgovaraju izravno.

Državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Simon Zajc izjavio je u ponedjeljak da vlada u pogledu pomoći gospodarstvu ne pravi razlike među gospodarskim djelatnostima, pa i skijališta mogu kandidirati za državne subvencije za pomoć u vrijeme koronakrize, prema kriteriju koliko im je pao promet u odnosu na prijašnju godinu.

Prema njegovim riječima, vlada nije epidemiološkim mjerama "zatvorila" skijanje kao sportsku djelatnost i rekreaciju, ali je problem za općine koje imaju skijaške centre da je u drugom epidemijskom valu zabranjeno napuštanje matičnih općina, osim zbog posla i drugih izuzetnih situacija.

Upitan o mogućem otvaranju skijaške sezone glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin kazao je u ponedjeljak da "na to nema odgovora" za sada, ali da će vlada krajem tjedna raspravljati o produženju mjera, ali i mogućem ublažavanju nekih za koje bi ocijenila da nisu potrebne, sugerirajući moguće ponovno "otvaranje" općinskih granica.

Šef odjela intenzivne terapije na Infekcijskoj klinici ljubljanskog UKC-a Matjaž Jereb izjavio je u ponedjeljak da je osobno za strogo poštivanje mjera i protiv šireg" otvaranja dok se situacija promijeni. On ističe da su zdravstveni djelatnici na kraju snaga i pri kraju s kapacitetima smještaja covid bolesnika te da se očekuje da će pritisak bolesnika na zdravstveni sustav još neko vrijeme rasti.

Prema službenim podacima vlade u Sloveniji je sa 1880 testova potvrđeno 425 zaraza koronavirusom, a umro je još 51 oboljeli, što ne ukazuje na brzo smirivanje epidemijskog vala, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close