Stanje se pogoršava

Slovenija s rekordnim brojem novozaraženih

U zadnja 24 sata najviše novozaraženih, njih 18, otkriveno je u Ljubljani, 15 u Rogaškoj Slatini te 10 u Mariboru.
Vijesti / Svijet | 16. 09. 2020. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sloveniji su u zadnja 24 sata, uz 3123 testiranja, potvrđena 123 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je rekordan broj od početka epidemije, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Zadnjih tjedana broj novih zaraza u stalnom je porastu, a vlada je najavila da zbog sve većeg broja hospitaliziranih očekuje preustroj bolnica i otvaranje još jedne, četvrte Covid bolnice, oko čega u pripreme u tijeku.

Za razvoj epidemije i njenu kontrolu kritična će biti iduća dva tjedna, izjavio je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Prema podacima njegova ministarstva, trenutno je 975 aktivnih slučajeva, od čega je u bolnicama 61 oboljeli, što je vrlo veliko povećanje u odnosu na prošli tjedan.

U zadnja 24 sata najviše novozaraženih, njih 18, otkriveno je u Ljubljani, 15 u Rogaškoj Slatini te 10 u Mariboru, javlja HINA.

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin izjavio je dan ranije da Slovenija, ako stanje ostane ovakvo, ima dovoljno respiratora za sve bolesnike, istaknuvši da brojke novozaraženih pokazuju da se situacija s epidemijom ne popravlja te da se i dalje treba strogo držati propisanih epidemioloških mjera i restrikcija.

Voditeljica vladina stručnog tima Bojana Beović rekla je dan ranije za Slovensku televiziju da je broj potvrđenih infekcija na 100.000 u zadnjih 14 dana prešao 40, te da je epidemija "u opsežnom zamahu", a da je osobito brine sve veći broj hospitaliziranih pacijenata i onih koji su na respiratoru.

Žarišta zaraze su privatne zabave, radna mjesta i škole, dodala je te istaknula posebno druženja u lokalima, zbog čega epidemiolozi vladi predlažu ograničenje rada gostionica i lokala u kasne noćne sate.

Ona je pozvala medije da svakodnevno konkretno informiraju građane kako se zaštititi i koje mjere trebaju primjenjivati, istaknuvši da je važno da se propisane mjere dosljedno provode, za što se treba pobrinuti i država.

Kopirati
Drag cursor here to close