Povećanje za 43 milijuna € godišnje

Slovenija će do 2023. obrambene izdatke povećati na 1,11 posto BDP-a

Usvojeni plan predviđa da će se izdaci za obranu od ove godine prosječno povećavati za oko 43 milijuna eura godišnje
Vijesti / Svijet | 19. 04. 2018. u 14:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Slovenska vlada prihvatila je u četvrtak srednjoročni plan obrane do 2023. godine kojim se predviđa postupno povećanje proračunskih izdvajanja za te namjene.

Usvojeni plan predviđa da će se izdaci za obranu od ove godine prosječno povećavati za oko 43 milijuna eura godišnje, kako bi u 2023. godini dosegnuli ukupno 679 milijuna eura, odnosno 1,11 posto slovenskog BDP-a, prenosi Hina.

Srednjoročni plan uvažava nacionalne dokumente o razvoju i opremanju slovenske vojske do 2025. godine te preuzete obveze vlade prema jačanju kapaciteta u okviru NATO saveza, a isto tako i financijske mogućnosti države, navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost.

Obrambena politika Slovenije u srednjoročnom razdoblju bit će usmjerena na ostvarivanje obrambenih interesa i ciljeva države preko bilateralne i multilateralne suradnje u okviru UN-a, NATO saveza, Europske unije i OESS-a, odnosno u suradnji sa savezničkim, prijateljskim  i partnerskim državama, te podupirati napore međunarodne zajednice za uspostavu i očuvanje mira i stabilnosti, navodi se u priopćenju.

Prioritet aktivnosti  Republike Slovenije bit će suradnja u međunarodnim operacijama  i misijama s vojnim i civilnim kapacitetima na području Jugoistočne Europe, a nastavit će se i suradnja u okviru strukturirane suradnje u Europskoj uniji na obrambenom području (PESCO), stoji u priopćenju vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close