Samjiyon

Socijalistička utopija: Kim otvorio novi grad

Grad Samjiyon zamišljen je kao "socijalistička utopija" s novim apartmanima, hotelima, skijalištem, i trgovačkim, kulturnim i zdravstvenim objektima, prenosi Reuters.
Vijesti / Svijet | 03. 12. 2019. u 09:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Samjiyon

Veliko slavlje s vatrometom održano je u ponedjeljak u novom gradu u Sjevernoj Koreji, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Proslavom je obilježen završetak građevinskog projekta lidera Kim Jong Una - novog grada Samjiyon u blizini svete planine Paektu odakle potiče njegova obitelj.

Mediji projekt opisuju kao "oličenje moderne civilizacije".

Grad Samjiyon zamišljen je kao "socijalistička utopija" s novim apartmanima, hotelima, skijalištem, i trgovačkim, kulturnim i zdravstvenim objektima, prenosi Reuters.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA navodi da se u tom gradu može smjestti 4.000 obitelji , da ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada na ''stotinama hektara''.

Glasnogovornik vladajuće partije Rodong Sinmun objavio je fotografije, na kojima se vidi kako se Kim smješka dok presijeca vrpcu na svečanosti u gradu, čije su zgrade prekrivene snijegom.

Grad je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo kao dio svog nastojanja za ''samostalnom ekonomijom'', dok Pyongyang u razgovorima o denuklearizaciji poziva Washington da ukine ekonomske sankcije.

Izgradnja Samjiyona kasnila je zbog nestašica građevinskih materijala i radne snage, što je posljedica sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa.

Odlaganja su navela Pyongyang da mobilizira radne brigade mladih, a što su kritičari i borci za ljudska prava nazvali "robovskom radnom snagom" jer nisu primali platu, imali su slabu hranu i bili su prisiljeni raditi više od 12 sati dnevno tijekom deset godina, a u zamjenu za bolje šanse da upišu fakultet ili postanu članovi moćne vladajuće partije.

Državni mediji također su izvještavali tijekom prošle godine o tvornicama , obiteljima i pojedincima koji su u Samjiyon slali zimske jakne, alate, obuću, pokrivače i keks, što su kritičari označili kao dio kampanje za pridobivanje podrške javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close