Traže referendum

Škotska se otcjepljuje

Zbog brexita i upravljanja pandemijom covida-19, među Škotima je porasla potpora pitanju neovisnosti
Vijesti / Svijet | 27. 11. 2020. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: PR / Škoti na ulicama

Škotska čelnica Nicola Sturgeon u petak je kazala da bi se referendum o neovisnosti, koji bi mogao polučiti raspad Ujedinjene Kraljevine, trebao održati na početku mandata novog parlamenta koji počinje s radom sljedeće godine nakon izbora u svibnju.

Ako bi Škoti na drugom referendumu glasali za izlazak, bio bi to najveći šok za Ujedinjenu Kraljevinu od nezavisnosti Irske prije jednog stoljeća.

"Referendum bi se, zbog niza razloga, trebao održati na početku mandata novog škotskog parlamenta koji započinje s radom sljedeće godine", rekla je Sturgeon, predsjednica Škotske nacionalne stranke (SNP) koja uvelike zagovara neovisnost. Na referendumu o neovisnosti održanom 2014., 55 posto Škota je glasalo za ostanak u Ujedinjenoj Kraljevini, a 45 posto je glasalo za izlazak.

No, kako navodi Reuters, zbog brexita i upravljanja pandemijom covida-19, među Škotima je porasla potpora pitanju neovisnosti.

Rezultati proteklih 14 provedenih istraživanja pokazuju da se potpora izlasku Škotske iz Ujedinjene Kraljevine kreće između 51 i 59 posto, javlja Hina.

Očekuje se da će SNP jako dobro proći na izborima za škotski parlament u svibnju 2021. SNP će u svojoj kampanji isticati da bi pobjedom na izborima dobili mandat za raspisivanje drugog referenduma o neovisnosti.

Britanski premijer Boris Johnson je kazao da je referendum iz 2014. bio odlučujući događaj - kakav se događa jednom u generaciji - i da ga treba poštivati. Njegova vlada je poručila da u bliskoj budućnosti ne bi trebalo biti drugog takvog referenduma.

No, ako Sturgeon pobijedi na škotskim izborima 6. svibnja, Johnson će imati težak izbor: odbiti referendum i tako omogućiti da škotsko nezadovoljstvo tinja ili dozvoliti referendum koji bi mogao razbiti uniju za koju tvrdi da je njemu u njegovoj stranci tako draga.

Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske uključuje Englesku, Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku.

Kopirati
Drag cursor here to close