Obnoviti povjerenje

Skandal na Ibizi donio Austriji izbore u rujnu

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izjavio je u nedjelju da su stranke u zemlji trebale "obnoviti povjerenje" s biračima i predložio je održavanje izbora početkom rujna.
Vijesti / Svijet | 20. 05. 2019. u 10:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Twitter / Skandal na Ibizi donio Austriji izbore u rujnu

Austrija se priprema za nove, prijevremene izbore u rujnu zbog skandala koji se dogodio na Ibizi a u koji je upletena koaliciona konzervativno-nacionalistička vlada. 

Kancelar Austrije, Sebastian Kurz, priopćio je u subotu da će njegova Austrijska narodna stranka (ÖVP) okončati svoju vladajuću koaliciju s krajnjom desnicom Slobodarskom strankom Austrije (FPÖ) nakon što se pojavio video snimljen na Ibizi, u kojem je njegov zamjenik, Heinz-Christian Strache, prikazan kako nudi pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku podršku njegovoj kampanji. 

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izjavio je u nedjelju da su stranke u zemlji trebale "obnoviti povjerenje" s biračima i predložio je održavanje izbora početkom rujna. 

Ni austrijski kancelar ni njegov predsjednik nisu jasno stavili do znanja kako će se u međuvremenu upravljati zemljom. Opozicijske stranke tvrde da bi temeljna istraga o skandalu mogla biti zajamčena samo ako bi Slobodarska stranka odmah napustila svoju dužnost, što podrazumijeva i pozicije u ministarstvima unutarnjih poslova i obrane, navodi Guardian. 

U petak popodne, njemački listovi "Der Spiegel" i "Süddeutsche Zeitung" objavile su na svojim web stranicama video koji prikazuje Strachea, lidera FPÖ-a, i njegovog stranačkog kolegu, šefa zastupničkog kluba u austrijskom parlamentu, Johanna Gudenusa, kako razgovaraju sa ženom koja je nećakinja ruskog oligarha, o mogućim investiranjima u Austriju. 

Tijekom šestosatnog sastanka u luksuznom odmaralištu na Ibizi, žena je rekla kako je zainteresirana za preuzimanjem kontrole nad tabloidom Kronen Zeitung, na što je Strache rekao kako će promjena rukovodstva tog tabloida pomoći Slobodarskoj stranci u izbornoj kampanji.

Kopirati
Drag cursor here to close