UN

Sjevernoj Koreji treba humanitarna pomoć?  

Oko 20 posto djece u Sjevernoj Koreji pati od neuhranjenosti, što ukazuje na potrebu većeg financiranja za humanitarnu pomoć.
Vijesti / Svijet | 11. 07. 2018. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoje "vrlo jasni dokazi o humanitarnim potrebama" u Sjevernoj Koreji, rekao je vodeći dužnosnik UN-a za humanitarna pitanja Mark Lowcock tijekom prvog posjeta takve vrste izoliranoj zemlji od 2011., javljaju mediji.

Lowcock je stigao u glavni grad Sjeverne Koreje Pjojngjang u ponedjeljak te objavio videosnimku u utorak navečer o tome što je zabilježio nakon putovanja u nekoliko područja na jugozapadu zemlje.

"Jedna od stvari koje smo vidjeli vrlo je jasan dokaz o humanitarnim potrebama", rekao je u videosnimci na službenom Twitteru i internetskoj stranici UN-a, piše Hina.

"Više od polovice djece u ruralnim područjima, uključujući mjesta na kojima smo bili, nema čiste vode, zagađeni su izvori vode", naveo je.

Dužnosnici UN-a upozorili su da su međunarodne sankcije zbog sjevernokorejskoga nuklearnog oružja i balističkog programa pojačale humanitarne probleme usporavanjem humanitarnih isporuka.

Oko 20 posto djece u Sjevernoj Koreji pati od neuhranjenosti, što ukazuje na potrebu većeg financiranja za humanitarnu pomoć.


Pristup humanitarnih djelatnika je poboljšan, rekao je ne objašnjavajući dodatno, ali nema dovoljno sredstava.

UN je priopćio da je morao prekinuti opskrbu hranom za vrtiće u Sjevernoj Koreji zbog premalo novca te da za njihov plan prioriteta za 2018. nedostaje 90 % sredstava.

Za vrijeme posjeta bolnici koja nema pomoć UN-a, Lowcock je rekao da u bolnici leži 140 tuberkuloznih bolesnika, a lijekova ima samo za liječenje 40 bolesnika.

Više od 10 milijuna ljudi, oko 40 posto stanovnika Sjeverne Koreje treba humanitarnu pomoć, objavio je UN.

Lowcock je u Sjevernu Koreju došao kako bi se sastao s vladinim dužnosnicima, predstavnicima humanitarnih agencija i ljudima koji primaju pomoć radi boljeg razumijevanja humanitarne situacije u toj zemlji, objavio je UN.

Kopirati
Drag cursor here to close