Parlament odobrio promjene u ustavu

Sjeverna Koreja učvrstila poziciju Kim Jong Una kao šefa države

Potez je uslijedio nakon što je Kim i zvanično imenovan za šefa države i vrhovnog zapovjednika vojske u novom ustavu u srpnju, za koji analitičari tvrde da je eventualno imao za cilj pripremu mirovnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama.
Vijesti / Svijet | 29. 08. 2019. u 17:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski parlament odobrio je promjene u ustavu zemlje koje učvršćuju ulogu čelnika Kim Jong Una kao šefa države, javili su u četvrtak državni mediji.

Potez je uslijedio nakon što je Kim i zvanično imenovan za šefa države i vrhovnog zapovjednika vojske u novom ustavu u srpnju, za koji analitičari tvrde da je eventualno imao za cilj pripremu mirovnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama.

Sjeverna Koreja dugo vremena poziva na mir sa Sjedinjenim Državama kako bi se normalizirali odnosi i okončalo tehničko stanje rata koje postoji od kraja Korejskog rata iz razdoblja 1950-1953. godine koji je završen primirjem a ne mirovnim sporazumom.

''Kimov zakonski status kao "zastupnika naše države dodatno je konsolidiran kako bi se osiguralo monolitno rukovođenje vrhovnog vođe svim državnim pitanjima", navodi državna novinska agencija KCNA riječi Choe Ryong Haea, predsjednika prezidija Vrhovne narodne skupštine, parlamenta zemlje.

Prezidij i i predsjednik tradicionalno su bili nominalni šef države.

U novom se ustavu, međutim, navodi da je Kim, kao predsjedavajući Povjerenstvo za državna pitanja (SAC), vladajućeg tijela stvorenog u 2016. godini, vrhovni zastupnik kompletnog korejskog naroda, što znači šef države, kao i vrhovni zapovjednik vojske.

U prethodnom ustavu Kim se jednostavno naziva "vrhovnim vođom" koji zapovjedava "ukupnom vojnom silom" zemlje. Današnjim ustavnim amandmanima izgleda da se potvrđuje sjevernokorejski zakonski sustav koji sada priznaje Kima kao šefa države.

Novi ustav daje ovlasti Kimu da objavljuje zakonske uredbe i velike dekrete i odluke o imenovanju ili opozivu diplomatskih predstavnika u drugim zemljama, navodi KCNA.

''S tim amandmanima, Kim Jong Un je oživio sistem šefa države svog djeda. On je postao de facto šef države'', izjavio je Cheong Seong-chang, visoki politički analitičar u  Sejong institutu.

U realnosti, Kim je treća generacija obiteljske dinastije koja vlada Sjevernom Korejom čeličnom pesnicom, i malo je vjerovatno da će doći do promjene načina na koji on obavlja vlast. Ostvaren je mali napredak u američkim naporima da se privoli Sjeverna Koreja da odustane od  programa nuklearnog naoružanja unatoč  tri sastanka između predsjednika Donalda Trumpa i Kima, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close