Radi vojnih vježbi

Sjeverna Koreja suspendirala razgovore s Južnom Korejom, prijeti otkazati summit s Trumpom

Sjeverna Koreja je rekla kako je suspendirala razgovore na visokoj razini s Južnom Korejom planirane za srijedu zbog američko-južnokorejskih vojnih vježba te zaprijetila otkazati summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2018. u 22:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP/PA Images / 

Sjeverna Koreja je rekla kako je suspendirala razgovore na visokoj razini s Južnom Korejom planirane za srijedu zbog američko-južnokorejskih vojnih vježba te zaprijetila otkazati summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Službena Korejska središnja novinska agencija KCNA  je nazvala provokacijom američko-južnokorejske vježbe zračnih borba, za koje je rekla da u njima sudjeluju američki nevidljivi lovci i bombarderi B-52 te rekla kako Pyongyang nije imao izbora nego suspendirati razgovore, piše Hina.

Dovela je u sumnju hoće li se sljedećeg mjeseca summit između sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa dogoditi kako je planirano, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

“Ova vježba koja cilja na nas, koja se odvija diljem Južne Koreje je očigledan izazov deklaraciji iz Panmunjoma i namjerna vojna provokacija protivna pozitivnom političkom razvoju na Korejskom poluotoku”, navodi Yonhap KCNA.

“Sjedinjene Države će isto tako morati pažljivo razmisliti o sudbini planiranog summita Sjeverna Koreja-SAD u svjetlu ovog provokativnog vojnog meteža zajednički izvedenog s vlastima Južne Koreje”.

Kim i trump se trebaju sastati u Singapuru 12. lipnja na summitu koji je donedavno izgledao nemoguć nakon uvrjeda i prijetnja koje su njih dvojica razmijenili tijekom prošle godine dok je rasla napetost zbog sjevernokorejskog razvoja nuklearnih projektila sposobnih pogoditi Sjedinjene Države.

Heather Nauert, glasnogovornica State Departmenta, rekla je kako nema informacija od Sjeverne Koreje o prijetnji da otkaže summit i da ono nastavlja planirati za sastanak.

Sastanak u srijedu trebao se usredotočiti na planove za provedbu deklaracije objavljene na međukorejskom summitu 27. travnja u pograničnom selu Panmunjom, među kojima i obećanja da se službeno okonča Korejski rat i teži “potpunoj denuklearizaciji”, reklo je u utorak južno ministarstvo za ujedinjene koje se bavi vezama sa Sjeverom.

Kopirati
Drag cursor here to close