Povoljno okruženje

Sjeverna Koreja najavila prekid nuklearnih i raketnih proba

Sjeverna Koreja saopćila je da će u cilju stvaranja "povoljnog međunarodnog okruženja sklapati bliske kontakte i voditi aktivni dijalog" sa susjednim zemljama i međunarodnom zajednicom.
Vijesti / Svijet | 21. 04. 2018. u 11:39 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Sjeverna Koreja trenutno će prekinuti nuklearne i raketne probe i zatvorit će nuklearno postrojenje i umjesto toga će raditi na ekonomskom rastu i miru, javili su u subotu državni mediji, uoči planiranih samita s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama. 

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un izjavio je da njegova zemlja više neće imati potrebe da izvodi nuklearne probe ili lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa jer je dovršila svoj cilj razvoja nuklearnog oružja, javila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA). 

Sjeverna Koreja priopćila je da će u cilju stvaranja "povoljnog međunarodnog okruženja sklapati bliske kontakte i voditi aktivni dijalog" sa susjednim zemljama i međunarodnom zajednicom.  

To je prvi put da je Kim direktno iznio svoju poziciju o sjevernokorejskom programu nuklearnog oružja uoči planiranih samita s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom u narednoj sedmici i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom krajem maja ili početokom juna. 

Obećanje prekida razvoja nuklearnog oružja, iniciranog od njegovog djeda i nastavljenog od njegovog oca, predstavljalo bi značajano korak nazad za mladog 34-godišnjeg čelnika treće generacije dinastije Kim, koji tvrdi da nuklearni asenal osigurava sigurnost njegove zemlje i slavio je to oružje kao integralni dio legitmiteta i moći njegovog režima.    

Zamrzavanje proba i obavezivanje na zatvaranje testne lokacije ne udovoljava u potpunosti zahtijevima Washingtona da Pyongyang potpuno ukine prpogram nuklearnog oružja i projektila. 

Objavljivanje ustupaka upravo sada umjesto na sastancima s američkim i južnokorejskim čelnicima pokazuje, međutim da je Kim ozbiljan u razgovorima o denuklearizaciji, tvrde eksperti, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close