Odmrzavanje odnosa

Sjeverna i Južna Koreja pokrenule projekt povezivanja prometne infrastrukture

Dvije strane dogovorile su se u listopadu da će raditi na ponovnom povezivanju željeznica i cesta kao korak u odmrzavanju odnosa.
Vijesti / Svijet | 26. 12. 2018. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna i Južna Koreja u srijedu su pokrenule projekt povezivanja željezničkog i cestovnog prometa, prekinutog još od Korejskog rata 1950.-1953., ali stvarna izgradnja ne može započeti sve dok su na snazi sankcije protiv Sjeverne Koreje, rekli su dužnosnici.

Dvije strane dogovorile su se u listopadu da će raditi na ponovnom povezivanju željeznica i cesta kao korak u odmrzavanju odnosa. SAD strahuje da će se zbog toga potkopati napori u pritiskanju Sjeverne Koreje da odustane od nuklearnog naoružavanja, piše Hina.

“Puno toga se treba učiniti prije nego što zaista započnemo izgradnju”, rekao je južnokorejski ministar prometa Kim Hyun-mee prije ceremonije u gradu Kaesongu u Sjevernoj Koreji.

Ulaganja i materijali potrebni za početak izgradnje su pod zabranom zbog sankcija Ujedinjenih naroda i SAD-a nametnutih zbog nuklearnih i balističkih programa Pjongjanga. Washington inzistira na sankcijama sve dok Sjeverna Koreja ne odustane od nuklearnog oružja.

Dužnosnici Južne Koreje, političari i članovi obitelji raseljeni zbog rata ukrcali su se na poseban vlak do ceremonije.

Shin Jang-chul prije deset godina je vozio posljednji teretni vlak između dviju Koreja dok su upravljale zajedničkom industrijskom zonom i nikada nije mislio da će se vratiti u Sjevernu Koreju.

“Duboko sam ganut”, rekao je Shin. “Prošlo je deset godina i uvijek sam se pitao hoću li se moći vratiti kad odem u mirovinu”, dodao je.

Pridružila im se delegacija Sjeverne Koreje, kao i dužnosnici Ujedinjenih naroda, Kine, Rusije i Mongolije, naveli su iz južnokorejskog ministarstva ujedinjenja.

Kopirati
Drag cursor here to close