Nakon povijesnog Summita

Sjeverena Koreja uskladit će satove s Južnom

Dvije Koreje ne dijele isto vrijeme od 2015. kad je Sjever iznenada objavio da će svi satovi u zemlji biti pomaknuti unatrag za 30 minuta.
Vijesti / Svijet | 29. 04. 2018. u 15:21 Bljesak.info
Kopirati

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un obećao je pomaknuti unaprijed sat Pjongjanga za 30 minuta kako bi uskladio sjevernokorejsko vrijeme s južnokorejskim, u petak tijekom summita s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, objavio je Seul u nedjelju, prenosi N1.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije Koreje ne dijele isto vrijeme od 2015. kad je Sjever iznenada objavio da će svi satovi u zemlji biti pomaknuti unatrag za 30 minuta.

Pjongjang je tada objasnio da želi prekinuti s mjerenjem vremena koje su prije više od stoljeća nametnuli japanski kolonizatori i obilježiti 70. obljetnicu oslobađanja od jarma Tokija.

Po Yoon Young-chanu, glasnogovorniku južnokorejskog ureda predsjednika, Kim je obećao vratiti sjevernokorejske satove na prethodno vrijeme povodom povijesnog summita tijekom kojeg je postao prvi sjevernokorejski čelnik koji je stupio na južnokorejsko tlo nakon Korejskog rata (1950.-1953.).

Kim je objasnio da smatra "žalosnim" gledati dva sata s različitim vremenom u prostoriji gdje se odvijao susret u Panmunjomu, selu u demilitariziranoj zoni koja dijeli poluotok, piše N1.

"Budući da smo mi ti koji su promijenili standardno vrijeme, vratit ćemo se na originalno vrijeme. Možete to javno obznaniti", izjavio je Kim, po glasnogovorniku koji je pozdravio tu "simboličnu mjeru".

Kopirati