Borba protiv separatista

Sjedinjene Države šalju novo smrtonosno oružje u Ukrajinu

Američki dužnosnici priopćili su da je Trumpova administracija odobrila plan slanja novog smrtonosnog oružja Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 23. 12. 2017. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina će uskoro dobiti novo smrtonosno oružje američke proizvodnje kako bi joj pomoglo u borbi protiv separatista koji uživaju rusku podršku.

Američki dužnosnici priopćili su da je Trumpova administracija odobrila plan slanja novog smrtonosnog oružja Ukrajini, u dugo očekivanom potezu koji produbljuje američku umješanost u vojni sukob i mogao bi dodatno zategnuti odnose s Rusijom.

Novo oružje uključuje američke antitenkovske projektile "Koplje" koje je Ukrajina dugo vremena tražila da nabavi kako bi ojačala obranu protiv proruskih separatista naoružanih tenkovima koji tutnje istokom Ukrajine tijekom nasilja u kojemu je ubijeno više od 10.000 ljudi od 2014. Ranije su SAD davale Ukrajini opremu za obuku i podršku, i omogućivale su privatnim kompanijama da prodaju oružje manjih kalibara poput pušaka.

Dužnosnici koji su opisali plan nisu bili ovlašteni javno govoriti o njemu i zatražili su da ostanu anonimni.

Taj potez vjerojatno će postati još jedna žarišna točka između Washingtoma i Moskve, dok se predsjednik Donald Trump suočava s pitanjima da li se previše ustručava u suprotstavljanju Kremlju. Ukrajina optužuje Rusiju da šalje tenkove a SAD tvrde da Moskva naoružava, obučava i bori se na strani separatista.

Trump razmatra taj plan već neko vrijeme nakon što su ga u ovoj godini odobrili State Department i Pentagon. Predsjednik Barack Obama također je razmatrao slanje smrtonosnog oružja Ukrajini, ali je napustio dužnost ne učinivši to, prenosi Associated Press.

Odluka Washingtona da opskrbi oružjem Ukrajinu isprovocirat će Kijev da koristi silu u sukobu u istočnoj Ukrajini, navela je u subotu državna novinska agencija RIA izjavu zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Grigorija Karasina.

Američki State Department priopćio je u petak da će Sjedinjene Države pružiti Ukrajini "ojačane obrambene kapacitete" u sukobu Kijeva sa separatistima koji uživaju rusku podršku u istočnom djelu zemlje, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close