Sirija

Sirijska vojska nezaustavljiva: Osvojena još jednu četvrt Alepa od pobunjenika

Vijesti / Svijet | 03. 12. 2016. u 09:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njeni saveznici osvojili su noću na subotu Tarik al-Bab još jednu četvrt Alepa koju su preoteli pobunjenicima te nastavljaju ofanzivu kako bi osvojili cijeli grad, objavio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Osvajanjem te četvrti sirijska vlada sada drži 60 posto istočnog dijela grada koji su pobunjenici osvojili sredinom 2012, navodi SOHR.

Time je sirijska vojska vratila nadzor i nad cestom koja vodi od zapadnog dijela Alepa do zračne, luke, koji je također u rukama vlade. 

Osvajanje četvrti Tarik al-Bab uspjelo je nakon silovitih sukoba zbog kojih su civili masovno izbjegli u susjednu četvrt Al-Šar.

Više od 300 civila ubijeno je u istočnom Alepu otkako je 15. studenog vlada počela ofanzivu kako bi protjerala pobunjenike. 

Ujedinjeni narodi upozorili su da će taj sektor postati "golemo groblje" za više od 250.000 civila koji su ostali u tom dijelu grada pod opsadom.

Stephen O'Brien, UN-ov koordinator za humanitarne operacije, rekao je ovaj tjedan da je istočni Alep od prošle subote napustilo 25.000 civila te je izrazio zabrinutost za preostale stanovnike koji su pod opsadom gotovo 150 dana i neće moći još dugo izdržati.

Ruski su dužnosnici optužili UN kako sada nakon što su veliki dijelovi Alepa oslobođeni, ne šalju nikakvu pomoć civilima. Ranije dok su te dijelove držali pobunjenici, redovno su tražili pristup da dostavu humanitarne pomoći.

Već od ranije su na terenu ruski demineri koji sudjeluju u razminiranju oslobođenog dijela Alepa.

Ruski list Sputnik navodi kako u gradu traje humanitarna operacija koju ne zaustavljaju ni redovna granatiranja militanata. Područja Alepa pod kontrolom terorista napustilo je nekoliko tisuća civila, od čega je skoro polovica djece.

Kopirati
Drag cursor here to close