Kemijsko oružje

Sirijska vlada ''u potpunosti spremna'' surađivati s OPCW-om

Vladini dužnosnici sastali su se s izaslanstvom OPCW-a, koje je u Damasku već tri dana, u više navrata kako bi raspravljali o suradnji.
Vijesti / Svijet | 16. 04. 2018. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnik sirijske vlade priopćio je u ponedjeljak da je njegova zemlja ''u potpunosti spremna'' surađivati s istražnim timom Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) koji istražuje navodni napad kemijskim oružjem i koji je izazvao zračne udare pod američkim vodstvom.

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad izjavio je da su se vladini dužnosnici sastali s izaslanstvom, koje je u Damasku već tri dana, u više navrata kako bi raspravljali o suradnji.

Tim OPCW stigao je u Siriju dan prije kaznenih zračnih udara Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske, i tjedan dana nakon navodnog kemijskog napada u Doumi, gdje je po navodima pobunjenika ubijeno više od 40 ljudi.

Tim OPCW tek treba obići Doumu, gdje su poslane vladine snage i pripadnici ruske vojne policije uskoro nakon što su se pobunjenici predali nakon navodnog kemijskog napada, prenosi AP.

EU izrazila ''razumijevanje'' prema zračnim udarima u Siriji

Europska unija priopćila je u ponedjeljak kako ima ''razumijevanje'' za potrebom koordiniranih američkih, francuskih i britanskih zračnih udara po ciljevima sirijske vojske tokom vikenda nakon sumnjivog kemijskog napada 7. travnja u Doumi, gradu u neposrednoj blizini Damaska.

U zajedničkom priopćenju 28 minsitara vanjskih poslova EU navode da je napad izvršen ''s isključivim ciljem sprječavanja novih kemijskih napada kemijskim oružjem i kemijskih supstanci kao naoružanja sirijskog režima protiv vlastitog naroda''.

Ministri 28-članog bloka priopćili su da se trenutna situacija sada treba iskoristiti za okretanje političkim pregovorima i inzistiranju da ''ne može biti vojnog rješenja za sirijski sukob'', prenosi Associated Press.

Odgođen posjet inspektora OPCW-a mjestu napada kemijskim oružjem

Posjet međunarodnih inspektora lokaciji na kojoj je korišteno kemijsko oružje u Siriji je odgođen, naveli su ruski i britanski dužnosnici.

Moskva, glavni saveznik sirijskog režima, osudila je SAD, Veliku Britaniju i Francusku jer nisu čekali nalaze međunarodne inspekcije prije nego su izvršile zračne udare. Assadov režim je koristio kemijsko oružje u napadu na grad Douma koji je bio pod kontrolom opozicije.

Inspektori Međunarodne organizacije za borbu protiv korištenja kemijskog oružja (OPCW) su u Siriju stigli u subotu, ali je današnje putovanje u Doumu odgođeno, jer to lokalne vlasti nisu dopustile. Britanski veleposlanik Peter Wilson je rekao na konferenciji za novinare da im Rusija i Sirija nisu jamčili sigurnost, prenosi agencija Reuters.

Ruski zamjenik minitra vanjskih poslova je rekao da je posjet odgođen zbog ''zapadnih zračnih napada''.

Kopirati
Drag cursor here to close