Sirija

Sirijska i ruska vojska razbili trogodišnji ISIL-ov obruč oko udaljenog grada Deir er-Zora

Vijesti / Svijet | 05. 09. 2017. u 12:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon više od tri godine opsade ISIL-ov obruč oko najvećeg grada istočne Sirije, Deir er-Zora, napokon je probijen. Sirijska vojska potpomognuta Rusijom i drugim saveznicima uspjela je u žestokoj ofanzivi da napravi proboj i pobjedu kakva još nije viđena u ratom razorenoj Siriji.

Sirijska vojska koja stiže iz pravca zapada i vojnici koji su branili grad svih ovih godina danas su se napokon susreli. Ovo je kulminacija velike ofenzive sirijske vojske koja se zadnjih dana probijala kroz pustinju osvajajući pritom manje gradove i naselja pod kontrolom ISIL-ovih terorista.

Advance.hr piše kako je probijanje ovog obruča najveći uspjeh sirijske vojske još od pobjede u Aleppu, a imajući u vidu kojom silom su krenuli na teroriste moglo se prognozirati kako bitka za grad neće trajati dugo.

Sve ovo je sirijska vojska (SAA) najviše ostvarila zahvaljujući aktivnoj podršci ruske vojske, kako komandosa, plaćenika i pješadije na terenu tako i bezbrojnim zračnim udarima kojima su jednostavno uništili bilo kakav organizirani otpor ISIL-a.

Kao vrhunac svoje zračne i vatrene moći, Rusi su danas sa fregate Admiral Essen koja plovi Mediteranskim morem ispred obala Sirije, krstarećim raketama Caliber (SS-N-27 ''Sizzler'') gađali 450 km udaljene položaje ISIL-a oko Deir er-Zora.

Kopirati
Drag cursor here to close