Frka na nebu

Izbjegnuta tragedija: Iranski putnički avion presrela dva F15

Iranski putnički avion kompanije Mahan Air, koji je letio za Beirut, navodno su kasno u četvrtak presrela dva izraelska borbena aviona u zračnom prostoru Sirije, javili su mediji iz Irana.
Vijesti / Svijet | 24. 07. 2020. u 08:30 Fena
sraeli F15 aircraft threatened Iran's passenger aircraft

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski putnički avion kompanije Mahan Air, koji je letio za Beirut, navodno su kasno u četvrtak presrela dva izraelska borbena aviona u zračnom prostoru Sirije, javili su mediji iz Irana.

Avionu, koji je poletio iz Teherana i letio blizu sirijsko-libanske granice, “opasno su se približili“ izraelski borbeni avioni, prisiljavajući iranskog pilota da se naglo spusti kako bi izbjegao sudar, navodi se u medijskim izvještajima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mnogi putnici u avionu ozlijeđeni su nakon što je pilot naglo spustio visinu leta i ubrzo zatim hitno sletio u Beirut, dodaje se.

Videosnimci iranskog aviona kako se naglo spušta nakon što su mu se dva borbena aviona približavala, kruži društvenim mrežama.

Iranski novinar koji radi za državnu televiziju, a koji je bio u avionu, je također snimio kritičnu situaciju iz letjelice.

Izvještaj poluslužbene novinske agencije Tasnim kaže da su iranski putnički avion presreli borbeni avioni F-15 koji pripadaju zrakoplovstvu Izraela.

Još uvijek nema službene reakcije Irana, ali izvori u vladi su rekli da će Iran ''snažno reagirati'' na ovu provokaciju.

Hamidreza Gholamzadeh, iranski aktivist i istraživač, ocijenio je to ''neprihvatljivim kršenjem zakona, suvereniteta Sirije i čovječanstva''.

Amerikanci priznali kako su to njihovi F15

Naknadno su iz američkog zapovjedništva priznali kako su njihovi borbeni avioni F-15 došli na blizinu od 1.000 metara od iranskog civilnog aviona koji je letio iznad južne Sirije u svrhu vizualne identifikacije zrakoplova.

''Vizualna identifikacija urađena je sigurno'', rekli su iz američkog zrakoplovstva, ali očito kako s druge strane u civilnom zrakoplovu ta identifikacija i nije bila završila sigurna, jer je ozlijeđeno nekoliko putnika.

"Američki F-15 tijekom rutinske zračne misije u blizini CJTF-OIR u zoni Tanf u Siriji večeras je izveo standardni vizualni pregled putničkog aviona Mahan Air na sigurnoj udaljenosti od otprilike 1000 metara od avionske linije" rekao je kapetan Bill Urban, glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva SAD-a.

"Nakon što je pilot zrakoplova F-15 identificirao zrakoplov kao putnički avion Mahan Air, F-15 se sigurno udalji od putničkog zrakoplova", dodao je. "Profesionalno presretanje obavljeno je u skladu s međunarodnim standardima".

No, čini se kako je neposredna blizina aviona F-15 do natjerala pilota civilnog iranskog zrakoplova na brzo i neočekivano spuštanje, što je rezultiralo ozljeđivanjem putnika u njegovom zrakoplovu.

Područje u dužini od 55 milja oko američkih trupa u području At Tanf smatra se zonom bez sukoba, na kojoj ruske i sirijske vladine kopnene snage ne smiju djelovati.

Isto se odnosi i na ruske i sirijske zrakoplove - i sve zrakoplove koji lete kroz taj zračni prostor - koji se moraju identificirati radiom, prenosi ABC.

Američki dužnosnik rekao je ABC Newsu da je F-15 prišao avionu kako bi ga vizualno pregledao nakon što nije reagirao na njihove radio pozive kako bi se identificirao.

Izvješća o ozljedama u zrakoplovu prvi put su se pojavila u iranskim državnim medijima i izvorno su naveli kako se radi o izraelskim zrakoplovima. Kasnije su rekli kako su američki borbeni avioni "maltretirali" civilne pilote, prisiljavajući ih da vrše nagle promjene smjera leta.

Podaci za let Air Mahan 1152 pokazuju kako je avion pao 14 000 stopa u četiri minute

Kopirati
Drag cursor here to close