Gradonačelnik Beograda

Siniša Mali predložen za ministra financija u Vladi Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić za novog ministra financija predložila je dosadašnjeg gradonačelnika Beograda.
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2018. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Srbije Ana Brnabić zamolila je danas zastupnike Skupštine Srbije da podrže njen predlog da dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali postane ministar financija u Vladi Srbije, istaknuvši da ga za tu poziciju preporučuje uspjeh u rješavanju financijskih problema u Beogradu.

"Siniša Mali je kao gradonačelnik Beograda prepolovio dug prijestolnice i napravio od nje stabilnu lokalnu samoupravu i najveću investicijsku destinaciju u ovom dijelu Europe", rekla je Brnabić na posebnoj sjednici Skupštine Srbije.

Ona je istaknula da je Mali pokazao uspjeh u rešavanju problema Beograda, koje je naslijedio 2014. godine, kada je preuzeo funkciju gradonačelnika, istaknuvši da je tada dug grada bio 1,118 milijardi eura, 14 milijardi dinara neplaćenih obaveza i rekordni proračunski deficit od 20,25 odsto.

"Danas, dug grada je prepolovljen, isplaćene su sve obaveze, a deficit je smanjen za četiri puta pa je Beograd prvi put u svojoj povijesti dobio prvi kreditni rejting u listopadu 2016. godine", kazala je srbijanska premijerka.

Prema njenim riječima, ono što Sinišu Malog preporučuje - to je da je Beograd danas stabilna lokalna samouprava i daleko najveća investicijska destinacija u ovom dijelu Europe. 

Ona je navela da je za vrijeme mandata Siniše Malog kao gradonačelnika Beograda izgrađen Znanstveno-tehnološki park, reformirana e-uprava, da su otvoreni novi zdravstveni objekti u više beogradskih općina, da je uvedeno deset novih autobuskih linija i da je Beograd dobio 107 novih autobusa.

Kao primer je navela i činjenicu da je u 2017. godini Beograd imao više od milijun turista.

"Ja bih da naglasim ovo je samo jedan dio uspjeha koji je Mali kao gradonačelnik sa svojim timom uspoo završiti za četiri godine", kazala je Brnabić.

Prema njenim riječima, Siniša Mali je tijekom svog mandata pokazao da je timski igrač, da se ne plaši napornog rada, da se ne plaši kritike i ne boji teških odluka.

"Njegovi uspjesi, znanje i ono što sam prethodno nabrojala su razlozi zašto sam ga predložila i zbog čega molim zastupnike da me u tome danas podrže", zaključila je Brnabić.

Nakon njenog obrazlaganja, počela je rasprava o ovom prijedlogu, a očekuje se da rasprava traje danas i sutra.

Siniša Mali je za ministra financija predložen umjesto Dušana Vujovića koji je ostavku obrazložio osobnim i obiteljskim razlozima.

Da bi novi ministar bio izabran, potrebno je da dobije većinu glasova od ukupnog broja zastupnika.

U međuvremenu, Skupština Beograda do 9. lipnja trebala bi izglasati novog gradonačelnika Beograda, koji će biti netko od 64 kandidata sa liste Srpske napredne stranke koja je pobijedila na izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close