Sirija

Shaaban: Sporazum o prekidu vatre je 'nejasan'

Shaaban je rekla da su do sada poduzeti 'važni koraci' sa sirijskim Demokratskim snagama pod vodstvom Kurda, ali da se sva preostala pitanja ne mogu riješiti odjednom.
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2019. u 09:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum o prekidu vatre koji su najavile Sjedinjene Države na sjeveru Sirije s Turskom je 'nejasan', rekla je u četvrtak viša savjetnica sirijskog predsjednika Bashar al-Assad na televiziji Al-Mayadeen.

''Damask 'ne može prihvatiti' još jedan irački Kurdistan u Siriji'', rekla je Bouthaina Shaaban viša savjetnica sirijskog predsjednika u komentaru neposredno nakon sporazuma koji je u Turskoj najavio potpredsjednik SAD-a Mike Pence.

Shaaban je rekla da su do sada poduzeti 'važni koraci' sa sirijskim Demokratskim snagama pod vodstvom Kurda, ali da se sva preostala pitanja ne mogu riješiti odjednom, prenosi Reuters.

Turska i SAD dogovorile su u četvrtak petodnevno primirje na sjeveroistoku Sirije, kako bi kurdskim snagama bilo dozvoljeno da se povuku, nakon čega će operacija 'izvor mira' u potpunosti biti obustavljena.

To je dogovoreno tijkom razgovora potpredsjednika SAD Mikea Pensea sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari.

Turska je 9. listopada, dva dana nakon Trumpove odluke o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju 'Izvor mira' na sjeveru Sirije koja je počela zračnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori 'tampon zona' radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbjeglice mogle vratiti iz Turske.

Kopirati
Drag cursor here to close