Neodobrivi materijali

Šest optuženih za objavu snimke napada na džamije na Novom Zelandu

Optužba za nabavku i distribuiranje neodobrenih materijala povlači kaznu do 14 godina zatvora.
Vijesti / Svijet | 15. 04. 2019. u 09:31 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Xinhua / Teroristički napad u Christchurcu 

Šest osoba pojavilo se u ponedjeljak u sudnici na Novom Zelandu pod optužbama da su nelegalno distribuirali direktni prijenos napada naoružanog čovjeka na vjernike u dvije džamije prošlog mjeseca.

Sudac oblasnog suda Christchurcha Stephen O’Driscoll odbio je odobriti kauciju poslovnom čovjeku Philipu Arpsu i 18-godišnjem osumnjičenom koji su privedeni u pritvor u ožujku. Četvero ostalih nisu u pritvoru.

Optužba za nabavku i distribuiranje neodobrenih materijala povlači kaznu do 14 godina zatvora. Planirano je da se Arps (44) pojavi na narednom ročištu putem videolinka 26. travnja.

Osamnaestogodišnjak je osumnjičen da je dijelio živi snimak i fotografije džamije Al Noor s riječima ispod njih "meta izabrana".

Tužitelj Pip Currie usprotivio se kauciji za 18-godišnjeg osumnjičenika i kazao je da je druga točka optužbe zbog riječi ispod fotografije dovoljan razlog za brigu.

Novozelandski državni cenzor zabranio je i emitiranje snimka napada i objavu manifesta koji je napisao Brenton Harrison Tarrant, koji se suočava s 50 točaka optužbe za ubojstvo i 39 točaka za pokušaj ubojstva u napadima od 15. ožujka, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close