Hrvati šokirani

Šešelj psovao hrvatsko izaslanstvo i gazio hrvatsku zastavu

"Šešelj je na ulazu u Narodnu Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio stijeg na beton, pokušao da iscijepa zastavu, a onda su je on i poslanik Filip Stojanović gazili", navodi se.
Vijesti / Svijet | 18. 04. 2018. u 15:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj psovao je hrvatsko izaslanstvo u koja boravi u posjeti Srbiji i gazio je hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, priopćila je ta stranka, prenose srbijanski mediji. 

"Šešelj je na ulazu u Narodnu Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio stijeg na beton, pokušao da iscijepa zastavu, a onda su je on i zastupnik Filip Stojanović gazili", navodi se. 

Dodaje se da "pet članova osiguranja  nije moglo da im otme zastavu i stijeg". 

 Mediji prenose kako je Šešelj nakon toga ušao u skupštinsko predvorje, gdje se nalazila cijelo izaslanstvo hrvatskog Sabora. On im je, kako navode radikali, prišao i rekao da je "izgazio ustašku zastavu" i uputio psovke. 

 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković doputovao je danas u posjetu Srbiji i po dolasku u Beograd sastao se sa predsjednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Gojković je najoštrije osudila "brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i delegacije Sabora Republike Hrvatske od strane narodnog zastupnika Vojislava Šešelja". 

"Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj posjeti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva", navedeno je u priopćenju iz Kabineta predsjednika Skupštine. 

Vlada Republike Hrvatske objavila je na twitteru kako je hrvatski premijer Andrej Plenkovic razgovarao s predsjednikom Sabora HR Gordanom Jandrokovićem i da su najoštrije osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola te da je odlučeno da se cijelo izaslanstvo vraća u Hrvatsku. 

Grabar-Kitarović  incident nazvala 'divljaštvom osuđenog ratnog zločinca'

 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osudila je kao "divljaštvo osuđenog ratnog zločinca" incident u kojem je ultranacionalistički srbijanski političar Vojislav Šešelj pogazio hrvatsku zastavu i vrijeđao izaslanstvo hrvatskog parlamenta koje je zbog toga prekinulo službeni posjet Srbiji. 

Zastupnik u Narodnoj skupštini je na ulazu u parlament u Beogradu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke. 

Grabar-Kitarović smatra da je odluka predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da se vrati u Zagreb "bio jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja", kojega je UN-ov sud osudio na deset godina zatvora zbog progona Hrvata iz Vojvodine 1990-tih, prenosi Hina. 

"Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje neovisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije", smatra predsjednica. 

Pozdravila je reakciju najviših srbijanskih dužnosnika, nadajući se da incident neće pokvariti napredak u odnosima Hrvatske i Srbije koji je postignut u posljednjih nekoliko mjeseci. 

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić najoštrije su osudile Šešeljevo ponašanje, ali se u priopćenjima za javnost nisu ispričale hrvatskim dužnosnicima. 

Gojković je taj događaj usporedila s prosvjedima koji su pratili nedavni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj rekavši da "incidenti i provokacije te vrste, bilo da se događaju u Beogradu ili u Zagrebu....ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu opredijeljenost Srbije da gradi i unapređuje dobrosusjedske odnose s Hrvatskom". 

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haškog suda, poništio je 11. travnja oslobađajuću prvostupanjsku presudu Šešelju iz 2016. i osudio ga na deset godina zatvora zbog progona Hrvata u Vojvodini 1990-tih. 

Vođa srpskih radikala ipak neće morati u zatvor jer je u pritvoru bio 11 i pol godina. 

Kopirati
Drag cursor here to close