Počinje žalbeni pretres

Šešelj: Mogu me izručiti samo u kavezu

"Nemam vremena. Uopće me ne zanima. Presudu će mi poslati poštom i drugo me ništa ne zanima", rekao je Šešelj.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2017. u 11:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je da danas neće nazočiti žalbenom pretresu pred sudom u Hagu i da ga taj tribunal više ne zanima, naglasivši da Srbija može da ga izruči samo u kavezu.

Šešelj kaže da dobrovoljno neće otići u Hag, a da je na vlastima u Beogradu da ga izruče ili odbiju da to učine ukoliko to sud u Hagu od njih zatraži.

"Mogu me isporučiti samo vezanog u kavezu", rekao je Šešelj i dodao da je odbio sudjelovati u pretresu putem videolinka.

On kaže da današnju raspravu o žalbi tužitelja na prvostupanjsku oslobađajuću presudu neće ni gledati.

"Nemam vremena. Uopće me ne zanima. Presudu će mi poslati poštom i drugo me ništa ne zanima", rekao je Šešelj.

On kaže da sud u Hagu danas može potvrditi njegovu oslobađajuću presudu ili je oboriti, ali da je ne može preinačiti, jer bi se postupak morao voditi ispočetka.

"Da bi presuda pala, tužitelj mora dokazati da je došlo do kršenja prava ili da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje, a on to ne može dokazati", rekao je Šešelj.

On je ukazao da je pogaženo njegovo pravo na suđenje u razumnom roku, kao i da su mu kršena mnoga druga prava.

"Oslobađajuća presuda ne može promijeniti moje negativno mišljenje o Haškom tribunalu koji je osudio puno nevinih ljudi", poručio je Šešelj.

Šešelja će po službenoj dužnosti danas pred Tribunalom zastupati branitelj koja je imenovan kako bi se osiguralo da njegova proceduralna prava budu poštovana, ali ne smije da se miješa u suštinu procesa.

Pretresno vijeće Haškog tribunala oslobodio je 31. ožujka prošle godine Šešelja krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Tužiteljstvo je 2. svibnja 2016. godine podnijelo svoju najavu žalbe na prvostupanjsku u presudu Mehanizmu za međunarodne kaznene tribunale, koji je nasljednik Haškog tribunala.

Kopirati
Drag cursor here to close