Diplomatska kriza

Senatori od Bidena traže protjerivanje 300 ruskih diplomata

Prijedlog čelnika senatskih odbora za vanjske poslove i obavještajne službe značio bi oštru eskalaciju u tekućem sporu oko osoblja u ambasadama usred napetosti između Washingtona i Moskve.
Vijesti / Svijet | 05. 10. 2021. u 21:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki demokratski i republikanski senatori pozvali su u utorak predsjednika Joea Bidena da protjera 300 ruskih diplomata iz Sjedinjenih Država ako Moskva ne izda više viza za Amerikance koji će predstavljati Washington u Rusiji.

Prijedlog čelnika senatskih odbora za vanjske poslove i obavještajne službe - demokrati Bob Menendez i Mark Warner te republikanci Jim Risch i Marco Rubio - značio bi oštru eskalaciju u tekućem sporu oko osoblja u ambasadama usred napetosti između Washingtona i Moskve.

Rusija je u kolovozu zabranila američkoj ambasadi u Moskvi zapošljavanje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja, osim čuvara, prisiljavajući misiju da otpusti 182 zaposlenika i desetine izvođača, priopćio je State Department.

To znači da u Rusiji ima samo oko 100 američkih diplomata, u usporedbi s 400 ruskih diplomata širom Sjedinjenih Država, rekli su senatori, prenosi Reuters.

"Ova nesrazmjernost u diplomatskom predstavljanju je neprihvatljiva. Shodno tome, Rusija mora izdati dovoljno viza kako bi se približila paritetu između broja američkih diplomata koji služe u Rusiji i broja ruskih diplomata koji služe u Sjedinjenim Državama", napisali su senatori u pismu Bidenu.

Ako Moskva to ne učini, rekli su da bi Biden trebao početi protjerivati čak 300 ruskih diplomata.

Bijela kuća i State Department nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Kopirati
Drag cursor here to close