Hrvatska

SDP traži izvanredne izbore, HDZ smatra da vladajuća većina nije upitna

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da vladajuća većina nije upitna.
Vijesti / Svijet | 21. 02. 2020. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski sabor za idući je petak odgodio glasovanje o 20-ak točaka, među kojima je i zakonski prijedlog koji uređuje popis stanovništva u proljeće iduće godine, oko kojeg je došlo do razmimoilaženja stavova.

Prilikom glasovanja odbijeni su amandmani Kluba manjina kojima se tražilo da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i amandman da se na prostorima gdje žive pripadnici nacionalnih manjina imenuju popisivači iz njihovih redova.

U izjašnjavanju o tom prijedlogu pale su teške riječi, a troje zastupnika SDSS-a napustilo je sabornicu, navodi Hina.

Vladajući HDZ odbacio je tezu zastupnika manjina, koji su svoje amandmane obrazložili strahom od manipulacije popisom.

"Ne prihvaćam takvu opasku. Ako se sumnja u vjerodostojnost i poštenje popisivača koji dolaze iz redova većinskog naroda, onda bi se moglo sumnjati i u popisivača koji dolazi iz redova nacionalnih manjina. To je argument za kojeg ne želim da se uopće pojavljuje u političkom i javnom prostoru", poručio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Situaciju u Hrvatskom saboru dodatno je "zakuhao" zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.

"Možda bi najbolje bilo da se popisivanje radi u Srbiji, pa da Pupovac nema troškova prijevoza ljudi. Prijeti velika opasnost da će, zahvaljujući ovom zakonu i spomenutoj koaliciji, sutra u Vukovaru možda biti nešto više Srba nego ih stvarno ima", kazao je Zekanović.

Zekanoviću je odgovorio Milorad Pupovac (SDSS) koji je kazao kako je upravo zbog takvih istupa važno da se prihvate njihovi amandmani, a nakon toga su zastupnici SDSS-a napustili sabornicu.

Nakon završetka zasjedanja Davor Bernardić (SDP) zatražio je raspisivanje izvanrednih izbora. Zahtjev za raspisivanjem izbora obrazložio je time što drugi petak zaredom vladajući nemaju većinu za glasanje, kao i time što je DORH ostao obezglavljen ostavkom glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

"U zemlji vlada kriza ključnih institucija i nitko više ne može kontrolirati što će se dogoditi, stoga odmah tražimo izbore", poručio je Bernardić.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da vladajuća većina nije upitna.

Kopirati
Drag cursor here to close