Ostali preko granice

Zastupnici u SBK izglasali sebi povećanje paušala, briga ih za građane

Brojke su neumoljive, s prosječnom plaćom nešto većom od 700 KM, za oko 200 maraka manjom od federalnog prosjeka, SBK je i dalje na začelju.
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2020. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 2019. godini najniži standard u Federaciji, sudeći prema prosječnoj plaći, imali su građani Srednjobosanskog kantona. Istovremeno, njihovi su se skupštinski zastupnici odlučili počastiti povećanjem vlastitih paušala, ne mareći za potrebe građana. Dok su vlasti uglavnom zadovoljne učinjenim, građani spas traže uglavnom preko granice.

Brojke su neumoljive, s prosječnom plaćom nešto većom od 700 KM, za oko 200 maraka manjom od federalnog prosjeka, SBK je i dalje na začelju. No vlada SDA i HDZ BiH, formirana neposredno nakon općih izbora, smatra da je stvorila povoljan ambijent za investiranje i ulaganje.

„U gospodarskom smislu ovaj kanton se približava cifri izvoznika u iznosu od gotovo milijardu maraka, što govori da je poslovna aktivnost jako dobra, da je ambijent dobar zahvaljujući stabilnosti i političkoj i ekonomskoj“, rekao je Tahir Lendo, premijer SBK.

Ipak treba naglasiti da su i za 700 maraka prosječne plaće, najzaslužniji zaposleni u proračunskim institucijama, njih 5 300, dok su oni u realnom sektoru, za koje je Vlada osigurala ambijent za ulaganje, mahom tekstilci i obućari, plaćeni dvostruko manje. I naravno, ljudi odlaze, koliko nitko ne zna. Zna se samo da se smanjuje broj učenika , ali ne i broj prosvjetnih radnika i zaposlenih u javnim institucijama, za koje se u narednoj godini planiraju nova zapošljavanja, ali i povećanje  primanja.

„Nažalost obilježilo je smanjenje broja učenika koji jest malo možda i dramatičan. Ono što je meni jako bitno, to se nije odrazilo na tehnološki višak, znači nitko nije tehnološki višak u ovom kantonu“, kaže Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK.

„Povećanje osnovice za 5 maraka za onih 5 tisuća i 300 proračunskih korisnika je oko 2 milijuna maraka na godišnjoj razini“, kazala je Mirjana Plavčić, ministrica financija SBK.

Dok proračunski korisnici u 2020. godinu ulaze bez straha, a skupštinski zastupnici sa oko 300 maraka većim paušalima, jer je proračun u visini od 220 milijuna maraka usvojen, ostali građani strahuju od nove godine. Jedino što im daje nadu je kažu, najava da njemačkom gospodarstva nedostaje veliki broj radnika. Naravno, redovno plaćenih.

Tko će pomoći građanima SBK, naročito onim nezaposlenim, a njih je 33 tisuće? Jer ukoliko ovdje ostanu samo proračunski korisnici, proračun će, kako kažu zastupnici opozicije, sam sebe pojesti, a i vlastima će na kraju ostati samo vlastiti pečati i zakoni koji ionako i sada važe samo za rijetke.

Kopirati
Drag cursor here to close