Saudijski generalni konzul napustio Tursku

Mohamad al-Otaibi napustio je Tursku samo sat vremena prije nego su turske vlasti počele pretraživati njegovu rezidenciju
Vijesti / Svijet | 16. 10. 2018. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Beta / Saudijski konzul napustio Tursku

Saudijski generalni konzul napustio je Istanbul u utorak, nekoliko sati uoči najavljenog pretraživanja njegove rezidencije.

Mohamad al-Otaibi napustio je Tursku samo sat vremena prije nego su turske vlasti počele pretraživati njegovu rezidenciju, u okviru istrage o nestalom saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju. Al-Otaibi je otputovao komercijalnim letom saudijske kompanije u Rijad.

Sat vremena nakon toga turska je policija ušla u njegovu rezidenciju u Istanbulu, piše Hina.

Turske i saudijske vlasti prije toga su u noći na utorak izvršile višesatnu istragu u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu, prenosi Hina.

Nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje. Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno, što Saudijci snažno odbacuju.

Tijekom noći turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali su ga devet sati, rekli su Reutersovi očevici.

Turski ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu najavio je ranije u utorak na konferenciji za novinare u Ankari da će policija ponovno pretražiti konzulat u utorak kao i konzulovu rezidenciju koja bi, po ranijim izvješćima turske televizije, mogla biti povezana s Khashoggijevim nestankom. Pretražit će se i više vozila.

Saudijski istražni tim koji se bavi nestankom novinara Khashoggija, napustio je konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, nakon što je turski tužitelj koji vodi istu istragu nakon devet sati rada napustio zgradu, javlja Reuters pozivajući se na svjedoke.

Navodi se kako su saudijski istražitelji otišli iz konzulata nakon što je turski policijski tim od oko deset ljudi izašao odatle.

Turske vlasti su priopćile kako su tužitelji pronašli dokaze koji potvrđuju sumnje kako je Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

´´Iz ureda državnog tužitelja nam govore kako su našli dokaz koji potvrđuje njihove sumnje da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ovo je značajan korak naprijed nakon nekoliko dana pat pozicije“, javio je novinar Al Jazeere Jamal Elshayyal.

On dodaje kako su iz ureda tužitelja kazali kako je njihov tim u konzulatu pronašao dokaze o „manipuliranju“.

Kopirati
Drag cursor here to close