Kraljevina odgovara

Saudijska Arabija najavila odgovore na prijetnje i moguće sankcije

Vlasti Saudijske Arabije najavile su da će odgovoriti na sve prijetnje ili moguće sankcije zbog nestanka novinara Jamala Khashoggija.
Vijesti / Svijet | 14. 10. 2018. u 16:42 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Saudijske Arabije najavile su da će odgovoriti na sve prijetnje ili moguće sankcije zbog nestanka novinara Jamala Khashoggija.

"Kraljevina oštro odbija sve moguće prijetnje i pokušaje njenog ugrožavanja prijetnjama ekonomskim sankcijama, bilo da se radi o nametanju političkog pritiska ili lažnim optužbama", navodi se u priopćenju saudijske vlade koje je prenijela agencija SPA.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Khashoggi nestao je 2. listopada nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktualna vlast Saudijske Arabije.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu, nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

Američki predsjednik Donald Trump jučer je otvoreno zaprijetio Saudijskoj Arabiji da će se suočiti s ozbiljnim kaznama ako se ispostave točnim tvrdnje da je ubijen u kompleksu konzulata.

V. Britanija, Francuska i Njemačka traže od S. Arabije odgovore o nestanku novinara

Vlade Velike Britanije, Francuske i Njemačke uputile su direktni apel vlastima Saudijske Arabije i zatražile potpun i detaljan odgovor na slučaj nestanka novinara Jamala Khashoggija.

"Obrana slobode mišljenja i slobode medija i zaštita novinara ključni su prioriteti za Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku", navodi se u zajedničkoj izjavi šefova diplomacija triju zemalja.

Ministri Heiko Maas, Jeremy Hunt i Jean-Yves Le Drian navode da se u tom kontekstu mora hitno rasvijetliti slučaj nestanka saudijskog novinara Khashoggija.

Zajednička izjava objavljena je dan uoči sjednice Vijeća Europske unije za vanjsku politiku koja će se održati u Luxemburgu.

"Potrebno je provesti kredibilnu istragu i doći do istine o tome što se zapravo dogodilo i utvrditi odgovornost za nestanak Jamala Khashoggija", navodi se dalje u priopćenju.

Tri ministra pozdravili su napore koje Turska ulaže u istrazi te dodali da od saudijskih vlasti očekuju konkretne i detaljne odgovore.

Kopirati
Drag cursor here to close