Srdačna dobrodošlica

Sastanak Trump-Erdogan: Nije došlo do pomaka oko nekih pitanja

Nakon dugo očekivanog sastanka u Bijeloj kući radi rješavanja krize u odnosima, Trump je rekao kako je "veliki obožavatelj" turskog lidera te da su imali "prekrasan i produktivan" susret.
Vijesti / Svijet | 14. 11. 2019. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je nakon susreta s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom u srijedu kako je kupovina ruskog sustava proturaketne obrane "vrlo ozbiljan izazov" za Sjedinjene Države te izrazio nadu da će NATO saveznici uspjeti riješiti taj spor.

Nakon dugo očekivanog sastanka u Bijeloj kući radi rješavanja krize u odnosima, Trump je rekao kako je "veliki obožavatelj" turskog lidera te da su imali "prekrasan i produktivan" susret. Nije, međutim, došlo do pomaka u nekim od ključnih pitanja, od Sirije do ruskog raketnog sustava poznatog kao S-400.

Trumpova srdačna dobrodošlica Erdoganu u suprotnosti je sa nezadovoljstvom američkog Kongresa zbog ofenzive Ankare na Siriju i protjerivanja kurdskih militanata, glavnog partnera Washingtona u borbi protiv Islamske države, prenosi Hina.

Trump je u Bijelu kuću doveo pet republikanskih senatora koji su razgovarali s Erdoganom o sirijskim Kurdima i isporuci raketnog sustava, zbog čega je Washington izbacio Tursku iz programa proizvodnje borbenih aviona F-35.

"Tursko nabavljanje sofisticirane ruske vojne opreme, poput S-400, stvara za nas vrlo ozbiljne izazove i o tome stalno govorimo", rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Razgovarali smo danas o tome, razgovaramo o tome u budućnosti. Nadam se da ćemo uspjeti riješiti tu situaciju".

Erdogan je ocijenio kako dvije zemlje mogu riješiti spor oko ruskog raketnog sustava i borbenih aviona F-35 samo dijalogom.

Erdogan je bio kritičan prema američkom Kongresu, posebno prema glasanju Zastupničkog doma prošlog mjeseca u korist neobavezujuće rezolucije kojom su ubojstva 1,5 milijuna Armena prije jednog stoljeća priznata kao genocid.

Kopirati
Drag cursor here to close