13. svibnja u Bijeloj kući

Sastaju se Trump i Orban

Lipnja 2016. godine, Orban je bio prvi nacionalni lider u Europskoj uniji koji je podržao Trumpa u američkoj izbornoj kampanji, podsjeća AP.
Vijesti / Svijet | 07. 05. 2019. u 18:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Sastaju se Trump i Orban

Predsjednik SAD Donald Trump ugostit će  mađarskog premijera Viktora Orbana u Bijeloj kući 13. svibnja, gdje će razgovarati o trgovini, energetici i nacionalnoj sigurnosti, objavila je Bijela kuća, prenosi Reuters. 

Lipnja 2016. godine, Orban je bio prvi nacionalni lider u Europskoj uniji koji je podržao Trumpa u američkoj izbornoj kampanji, podsjeća AP. 

Nakon što se vratio na vlast 2010. godine, Orban se suočio s oštrim kritikama administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame zbog slabljenja demokracije i vladavine prava. 

U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do preokreta u odnosima SAD i Mađarske, otjelotvorenih, na primjer, u bilateralnom sporazumu o saradnji u oblasti odbrane koji je potpisan početkom travnja i ranijim najavama o planovima Mađarske da kupi američke rakete srednjeg dometa kako bi se poboljšala zračnu obranu zemlje, navela je agencija. 

Također AP podsjeća kako su i Trump i Orban govorili o imigrantima kao o "invaziji". 

Orban je na južnoj granici Mađarske sagradio oštru žicu kako bi zaustavio izbjeglice koji su putovali iz Srbije i Hrvatske tokom vrhunca izbjegličke krize. 

Trump također nastoji izgraditi granični zid na američko-meksičkoj granici zauzimajući oštar stav o imigraciji.

 "Afrika želi srušiti naša vrata, a Bruxelles nas ne brani", rekao je Orban 2018. "Europa je već u invaziji i gleda s rukama u zraku."

Trump je također govorio o "invaziji" na južnoj granici svoje zemlje.

Mađarski ministar vanjskih poslova izjavio je u nedjelju kako će sastanak omogućiti Trumpu i Orbanu da koordiniraju svoje antiimigracijske pozicije.

Peter Szijjarto izjavio je u nedjelju mađarskom državnom radiju da se formira antiimigracijski savez i istaknuo je činjenicu da su Mađarska i SAD bile među nekolicinom zemalja koje su prošle godine glasale protiv migracijskog pakta Ujedinjenih naroda, navodi AP. 

Kopirati
Drag cursor here to close