Pukla stara ljubav

Sanader i Kosor se u sudnici uzajamno prozivali zbog laži

Sanader još od istrage i prvog suđenja tvrdi da je krivac za kazneni progon upravo njegova politička nasljednica koja je prije njihova razlaza bila poznata po izjavi "kud Ivo tud i ja".
Vijesti / Svijet | 03. 10. 2017. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši premijer Ivo Sanader u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno prozvao svoju nasljednicu Jadranku Kosor da je najodgovornija za njegov kazneni progon, a poput svoje obrane ustvrdio je da je na ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media svjedočila neistinito.

"Radi se o neistinitom iskazu uvjetovanom poremećenim odnosima s optuženim Ivom Sanaderom, a u kojem se prije svega neistinito prikazuje vlastita uloga i ostvareni aktivni angažman u kaznenom progonu Ive Sanadera, a što inače nije imanentno funkciji predsjednice Vlade", kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

I Sanader je na kraju svjedočenja svoje nekada najbliže političke suradnice iznio primjedbu na istinitost iskaza.

"Upravo zbog potpisanog sporazuma s (Borutom) Pahorom i Slovenijom u kojem je zbog deblokade hrvatskih pregovora pružena mogućnost Sloveniji da dobije dio hrvatskog teritorija, ja sam reagirao pa sam brisan iz članstva stranke. I ona mi je to rekla na ručku na kojem smo bili... Iznosim primjedbu na teze gospođe Kosor kojima je ona obrazložila svoje djelovanje. To je potpuno iskrivljeno jer je razlog ovakvog njezinog djelovanja i činjenica da je slala svjedoke u Uskok sasvim druge naravi, a ne one koje je iznijela", ustvrdio je Sanader.

Kosor je pritom s mjesta za svjedoke odgovarala: "To je laž..", baš kao što je i Sanader u više navrata tijekom svjedočenja komentirao njen iskaz.

Sanader još od istrage i prvog suđenja tvrdi da je krivac za kazneni progon upravo njegova politička nasljednica koja je prije njihova razlaza bila poznata po izjavi "kud Ivo tud i ja".

Tvrdnju da mu je upravo Jadranka Kosor namjestila probleme sa zakonom Sanader je želio potkrijepiti i pitanjem o njenom sastanku s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom na dan kada je Sanader, kao počasni predsjednik koji se nešto ranije udaljio iz aktivne politike, izbrisan iz članstva HDZ-a početkom 2010. godine.

Kosor je potvrdila da je taj sastanak sazvan u kasnijem terminu, "jer je logično da glavni državni odvjetnik i ministar unutarnjih poslova imaju mnogo posla", no kazala je da je tema bila suradnja s Haagom.

Sanader je kroz pitanja iznio i teze da je glavnom državnom odvjetniku premijerka rekla da neće biti reizabran ako ne pokrene njegov progon, a pozvao se i na navodni dokument WikiLeaksa u kojem stoji da je "Kosor Bajića poslala u američko veleposlanstvo, kako bi provjerio kako će SAD reagirati ukoliko se protiv njega pokrene postupak".

"Besmislica je da bih ja mogla poslati bilo koga tamo, a kamoli državnog odvjetnika", rekla je Kosor, dok je Sanader upozorio sud da je suočen s iskazom svjedokinje koja je "najodgovornija za ovaj kazneni progon".

U dvosatnom svjedočenju Kosor je ponovila gotovo sve što je kazala i na prvom suđenju, a istaknula je i da bi "s današnjim saznanjima i iskustvom" tražila da se donatorima vrati novac koji je prilikom razrješenja predao tadašnji stranački rizničar Mladen Barišić.

Riječ je o dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je Barišić, sadašnji Sanaderov suoptuženik za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, prilikom razrješenja predao stranačkim čelnicima, a tadašnji glavni tajnik Branko Bačić u dogovoru s Kosor predao Uskoku. Tužiteljstvo tvrdi da je riječ o dijelu novca prikupljenog preko marketinške agencije Fimi media koja je za stranački crni fond navodno izvlačila novac iz državnih institucija i tvrtki.

Uz Sanadera, Barišića i njihovu bivšu stranku na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili sve optužbe.

Kopirati
Drag cursor here to close