Podrška opada

Samo četvrtina Katalonaca želi neovisnost

Ovom telefonskom anketom ispitano je 1800 Katalonaca između 20. i 22. studenoga.
Vijesti / Svijet | 27. 11. 2017. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Samo četvrtina Katalonaca želi daljnju provedbu plana o neovisnosti od Španjolske uoči lokalnih izbora zakazanih za 21. prosinac, pokazuje anketa koju su objavile novine El Pais.
 
Nelegalni katalonski referendum o neovisnosti održan 1. listopada doveo je Španjolsku u najgoru političku krizu od dolaska demokracije u tu državu. Ona se ublažila nakon što su središnje vlasti u Madridu otpustile katalonsku vladu, no nesigurnost bi se mogla vratiti ako na nadolazećim izborima ponovno pobijedi tabor za neovisnost.

Više od 70 posto želi postizanje dogovora

Samo 24 posto onih koje je ispitala agencija Metroscopia reklo je da žele nastaviti s procesom dobivanja neovisnosti nakon izbora, dok 71 posto njih radije želi da političari postignu dogovor pod kojim će Katalonija ostati u Španjolskoj.
 
Zbog toga se čini da stranke za neovisnost neće uspjeti zadržati apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu, pokazao je prvi dio ankete objavljene jučer.
 
Usprkos tome, standardna pogreška od 2,4 postotna boda i činjenica da je potpora ravnomjerno raspodijeljena na dvije strane otežava donošenje zaključaka o budućnosti. Ovom telefonskom anketom ispitano je 1800 Katalonaca između 20. i 22. studenoga, piše Hina.
 
Gubitak većine u regionalnom parlamentu bio bi velik udarac za katalonske separatiste koji su izbore nazvali referendumom o odluci Madrida da prošlog mjeseca nametne izravnu vlast nad regijom.

U listopadu je većina birača bila za neovisnost

Na referendumu u listopadu većina je birača bila za neovisnost, no izlaznost je bila samo 43 posto jer je velik dio onih koji se protive secesiji ostao kod kuće.
 
Predviđa se da će katalonske separatističke stranke osvojiti oko 46 posto glasova, nešto manje od 47,7 posto koliko su dobili na prošlim izborima 2015. godine. Unionističke stranke bi zajedno mogle dobiti oko 46 posto, što je više od 40 posto koliko su imale na prošlim izborima, pokazuje anketa Metroscopije.
 
Očekuje se da će izlaznost na te izbore, koje je bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont u subotu nazvao najvažnijima u povijesti regije, biti oko 80 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close