Duga rasprava

Summit EU prekinut zbog imenovanja Georgijeve

Čelnici EU prekinuli su summit bez rezultata i planiraju da se sastanu ponovo u utorak kako bi pronašli izlaz iz slijepe ulice.
Vijesti / Svijet | 01. 07. 2019. u 15:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Kristalin Georgijeva

Visoki službenik EU izjavio je u ponedjeljak da je moguće imenovanje službenice Svjetske banke Kristaline Georgijeve dio problema zbog kojih je summit EU prekinut za jedan dan jer je ostalo nejasno da li će ona pridobiti dovoljnu podršku. 

Službenik, koji je odbio da bude imenovan zbog osjetljivosti teme, izjavio je da je nalaženje balansa među svim suprotstavljenim interesima još težak zadatak nakon dva summita i rasprava među čelnicima koje su trajale cijelu prethodnu noć u Bruxellesu.

Službenik je kazao da je raspravljano "o prevelikom broju različitih scenarija" unatoč neformalnih razgovora u kojima je već dogovoreno da nizozemski socijalist Frans Timmermans naslijedi na poziciji predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera, a Georgieva naslijedi predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Čelnici EU prekinuli su summit bez rezultata i planiraju da se sastanu ponovo u utorak kako bi pronašli izlaz iz slijepe ulice.

Predsjednik vijeća Donald Tusk danas je objavio u twettu da je prekinuo sastanak i ponovo ga sazvao za sutra u 11 sati.

Čelnici su raspravljali duže od 18 sati u pokušaju da imenuju pet kandidata da predvode vodeće institucije EU tijekom narednih pet godina, prenosi Assiociated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close