Zapadu nije svejedno

Šamar iz Makedonije

Promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija podržalo je 91,46 posto glasača, dok je protiv bilo 5,65 posto, a odziv je bio 36,91 posto.
Vijesti / Svijet | 02. 10. 2018. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slab odziv glasača na referendumu o nazivu Makedonije i pristupanju EU i NATO savezu doveo je Zapad u neugodnu  situaciju, ocjenjuje se u današnjoj analizi lista Washington Post.

''Nizak odziv doživljen je kao udarac ne samo naporima kampanje za 'Da', nego i glasnim pristalicama u Bruxellesu, Berlinu i Washington'', piše list.

U tekstu se podsjeća da su u posljednjih mjesec dana Skopje obišli brojni europski dužnosnici i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg apelirajući na građane da iskoriste ''priliku koja se pruža jednom u životu'', prenosi Srna.

''Umjesto toga, glasovanje u Makedoniji ukazalo je na šire podjele širom Europe i ambivalentnost koju mnogi ljudi osjećaju prema njenim glavnim institucijama'', piše Washington Post.

Evelyn Farkas, suradnik Atlantskog savjeta i bivši dužnosnik američkog State Departmenta, koja je radila na Balkanu, smatra kako je ulog ne samo ulazak Makedonije u NATO ili EU, nego i potencijalno glasovanje o povjerenju u te institucije i demokraciju.

Analysis | Macedonia's referendum makes things awkward for the West

Want smart analysis of the most important news in your inbox every weekday along with other global reads, interesting ideas and opinions to know? Sign up for the Today's WorldView newsletter . On Sunday, Europe's most bizarre geopolitical dispute nearly ended. For close to three decades, Greece and Macedonia had feuded over the latter's name.


''Ovakav ishod nije izravno negativan, ali pokreće dosta pitanja i crvenih zastavica'', rekla je Farkas, a prenosi Washington Post.

Promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija podržalo je 91,46 posto glasača, dok je protiv bilo 5,65 posto, a odziv je bio 36,91 posto.

Washington Post piše kako simbolika dugogodišnjeg spora Grčke i Makedonije ne može kompenzirati propuste vlasti u Makedoniji.

Bloombergov analitičar Leonid Bershidsky smatra kako kockanje makedonskog premijera Zorana Zaeva zamagljuje stagnaciju njegove zemlje i odljev mozgova.

Zajedno s bojkotom referenduma, kombinacija lokalnih frustracija doprinijela je slabom odzivu, dodaje se u tekstu.

''Nada koja se pojavila za ovu regiju ove godine nije umrla, ali će biti potrebno više od mogućeg članstva u EU i NATO-u da se dođe do specifičnih rješenja za dugotrajne probleme. Strpljivo političko manevriranje, bolje upravljanje ekonomijom iz dana u dan i oprezna diplomacija i dalje su najbolja šansa za zapadni Balkan'', navodi Bershidsky, a prenosi Washington Post.

Kopirati
Drag cursor here to close