Uz najveće počasti

Sahranjen hrvatski vojnik koji je stradao u Afganistanu

Svečani ispraćaj započeo počasnom stražom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Počasno-zaštitne bojne.
Vijesti / Svijet | 27. 07. 2019. u 15:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Jutarnji list / Pokop Josipa Briškog

Posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatske vojske skupnika Josipa Briškog uz najviše vojne počasti održan je u subotu na groblju Markovo polje u Sesvetama, priopćilo je u subotu Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH). 

Svečani ispraćaj započeo počasnom stražom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Počasno-zaštitne bojne. 

Foto: Jutarnji / Pokop Josipa Brišnika

Od Josipa su se oprostili njegova obitelji, brojni kolege i prijatelji, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i brojni pripadnici Hrvatske vojske, javila je Hina. 

Zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga pukovnik Mirko Bošnjak predao je hrvatsku zastavu supruzi pokojnog Josipa Briškog te u ime svih pripadnika Hrvatske vojske održao oproštajni govor. 

Foto: Jutarnji / Pokop Josipa Brišnika

"S ponosom je nosio zelenu beretku, imao je srce i dušu specijalca i ostavio neizbrisiv trag u našim životima", istaknuo je Bošnjak i dodao kako je bila povlastica imati takvog dočasnika. 

Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od Josipa su se oprostile uz počasnu paljbu postrojbe Hrvatske vojske. 

Tijekom obreda psalme je otpjevala Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", a Orkestar Hrvatske vojske izveo je pogrebnu glazbu. 

27-godišnji Josip Briški poginuo je prije tri dana u samoubilačkom napadu na kolonu NATO vozila u Kabulu. Bombaš samoubojica zaletio se motociklom na zadnje vozilo u koloni te tom prilikom aktivirao eksplozivnu napravu. Od zadobivenih ozljeda Josip Briški je poginuo, a ranjena su druga dvojica hrvatskih vojnika koja su se nalazila u vozilu. 

Oni se uspješno oporavljaju i očekuje se da za desetak dana budu vraćeni u Hrvatsku.

Kopirati
Drag cursor here to close