Kriza u Venezueli

SAD zatražile izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN

Misija SAD-a pri UN-u je putem Twittera službeno zatražila održavanje otvorene sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.
Vijesti / Svijet | 24. 01. 2019. u 22:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države su pozvale na održavanje izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u subotu, na kojoj će se raspravljati o krizi u Venecueli, javlja Anadolija.

Misija SAD-a pri UN-u je putem Twittera službeno zatražila održavanje otvorene sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Generalni tajnik UN-a Antonio Guterres je u četvrtak izrazio zabrinutost zbog događanja u Venecueli te je pozvao na transparentnu i neovisnu istragu incidenata koji su se dogodili u toj zemlji.

Pročitajte još


Protesti u Venecueli počeli su 10. siječnja na dan kada je Maduro položio svečanu zakletvu i počeo drugi mandat na funkciji šefa države.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro sinoć je priopćio da prekida diplomatske odnose sa SAD-om i dao je rok američkim diplomatama da za 72 sata napuste zemlju.

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj. S druge strane, Turska, Iran, Bolivija, Meksiko i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

I vlasti Rusije i Kine su jutros optužile zapadne zemlje za miješanje u unutarnje poslove Venecuele. U reakciji iz Moskve se navodi kako je progresivno ponašanje Zapada prijetnja međunarodnom poretku.

Kopirati
Drag cursor here to close