Znak dobre volje

SAD: Ukinut ćemo sankcije Sjevernoj Koreji ako udovolji zahtjevima

Možemo stvoriti uvjete za realni gospodarski napredak za sjevernokorejski narod koji će biti takmac onoga koji ima Jug, rekao je Mike Pompeo.
Vijesti / Svijet | 13. 05. 2018. u 22:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao da će Washington pristati ukinuti sankcije Sjevernoj Koreji ako ta zemlja pristane potpuno ukinuti svoj nuklearni program, što bi stvorilo gospodarski napredak koji "će biti takmac" onoga Južne Koreje.

Govoreći u nekoliko jutarnjih emisija američkih televizija, Pompeo je rekao kako Sjedinjene Države nisu voljne ulagati dolare američkih poreznih obveznika da bi pomogle toj zemlji, ali su voljne "ukinuti sankcije" da bi se utro put za privatne američke investicije u sjevernokorejske energetske, poljoprivredne i infrastrukturne sektore.

Pompeove riječi dolaze uoči planiranog sastanka 12. lipnja u Singapuru između sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i predsjednika Donalda Trumpa, prvog takvog susreta između aktualnog američkog predsjednika i nekog sjevernokorejskog vođe.

"Ono što će predsjednik Kim dobiti od Amerike je naše najbolje - naše poduzetnike, naše ljude koji riskiraju, naše davatelje kapitala...Dobit će privatni kapital koji će ući. Sjevernoj Koreji očajnički je potrebna energija...za njihove ljude. Veoma im treba poljoprivredna oprema i tehnologija", rekao je on na CBS-ovu "Suoči se s nacijom".

"Možemo stvoriti uvjete za realni gospodarski napredak za sjevernokorejski narod koji će biti takmac onoga koji ima Jug", dodao je.

"To je naše očekivanje. To neće biti američki porezni obveznici".

Sjevernokorejski državni mediji izvijestili su tijekom vikenda da je zemlja planirala demontažu svojega poligona za atomske pokuse za kraj svibnja.

Pompeo je u nedjelju pozdravio te planove. "Svaki pojedini poligon koji ima Sjeverna Koreja i koji može donijeti opasnost američkom narodu, koji je uništen, uklonjen, demontiran je dobra vijest za američki narod i za svijet", rekao je "Fox News u nedjelju".

Kopirati
Drag cursor here to close