Pakistan i Indija

Eskalacija tenzija između nuklearnih sila

Dramatična eskalacija napetosti
Vijesti / Svijet | 27. 02. 2019. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oružane snage Indije srušile su jutros vojni avion Pakistana u kriznom području Kashmira, prenosi Anadolija.

Indijski mediji javljaju da su indijske snage u Jammu Kashmiru srušile borbeni avion tipa F16 pakistanske vojske koji je ušao u zračni prostor pod kontrolom Indije.

Najmanje tri pakistanska aviona jutros su ušla u indijski zračni prostor u Jammu Kashmiru.

Zarobljen pakistanski pilot

S druge strane, pakistanska vojska srušila je dva aviona zračnih snaga Indije koji su ušli u pakistanski zračni prostor.

Glasnogovornik pakistanske vojske Asif Gafur kazao je da je pilot indijskog aviona zarobljen nakon što je pao na teritorij Pakistana, a da je drugi srušeni avion pao na teritoriji pod kontrolom Indije.

Gafur je priopćio  da su pakistanske snage intervenirale nakon što su rano jutros u pakistanski zračni prostor ušli vojni avioni Indije.

Foto: Anadolija /  Pakistanska vojska srušila dva indijska aviona

On je kazao da su pakistanske snage srušile dva indijska aviona i da je jedan pao unutar granica Pakistana, dok se drugi srušio na teritoriji Indije.

Incident se dogodio u kriznoj regiji Kashmira. Jedan oboreni avion pao je u pakistanski Azad Kashmir, dok je drugi pao u indijskom Jammu Kashmiru.

Prije incidenta i tri pakistanska aviona su ušla u zračni prostor Jammu Kashmira, što je izazvalo reakciju indijskih snaga.

Indijski mediji su naveli kako je vojska te zemlje srušila pakistanski avion koji je povrijedio njihov zračni prostor.

Zatvoreni civilni aerodromi

Nakon obostranog rušenja aviona zračnih snaga Indije i Pakistana u više gradova zatvoreni aerodromi za civilni zračni promet.

Indija ne želi eskalaciju s Pakistanom nakon udara koje je New Delhi izveo na pakistanskom teritoriju, rekla je u srijedu indijska ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj koja boravi u posjetu Kini.

Ocijenivši da je New Delhi u utorak bombardirao "ograničenu" metu, kamp za uvježbavanje pokreta Jaish-e-Mohammad, Swaraj je rekla da "Indija ne želi eskalaciju" i da će "i dalje postupati odgovorno i suzdržano".

Inače, Indija je u utorak izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv ekstremističke skupine, što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira oko kojeg se spore.

Napetost je porasla nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga a za koji je odgovornost preuzela skupina Jaish-e-Mohammad (JeM) bazirana u Pakistanu.

Indijsko-pakistanski sukobi počeli su u drugoj polovini 20 stoljeća. Više o sukobima pročitajte ovdje.

SAD poziva Indiju i Pakistan da spriječe eskalaciju

Sjedinjene Države su u utorak pozvale Indiju i Pakistan, dvije nuklearne sile između kojih raste napetost, na "suzdržanost", potičući Islamabad da djeluje protiv "terorističkih skupina" na svom teritoriju.

"Pozivamo Indiju i Pakistan da budu suzdržani i po svaku cijenu spriječe eskalaciju", rekao je u priopćenju američki državni tajnik Mike Pompeo dodajući da je razgovarao s indijskim i s pakistanskim

Američki dužnosnik je usto rekao da je Islamabadu dao do znanja da "mora žurno i jasno djelovati protiv terorističkih skupina na svom teritoriju" te "smanjiti sadašnje napetosti tako što neće vojno djelovati", piše Hina.

"Usto sam pozvao dvoje ministara da im izravni dijalog bude prioritet i da ne posežu za novim vojnim aktivnostima", rekao je Pompeo.

Kopirati
Drag cursor here to close