Dok se situacija ne smiri...

SAD poslao vojnike u Gabon zbog straha od nasilja u DR Kongu

Kazao je kako će “oni tamo ostati dok sigurnosna situacija u DR Kongu ne postane takva da njihova prisutnost više nije potrebna” i dodao kako će biti poslano još vojnika “ako će to biti nužno”.
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2019. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Ilustracija

Američki predsjednik Donald Trump u petak je objavio da je američka vojska poslana u Gabon zbog straha od mogućih nasilnih prosvjeda u Demokratskoj Republici Kongo, nakon tamošnjih predsjedničkih izbora.

U pismu kongresnicima Trump je otkrio kako su prvi od ukupno 80 pripadnika vojske stigli u tu afričku državu u srijedu kako bi zaštitili američke građane i diplomatske institucije u Kinshasi, prijestolnici Konga, u slučaju izbijanja nasilja. Kinshasa se nalazi nekoliko stotina kilometara od Gabona.

Kazao je kako će “oni tamo ostati dok sigurnosna situacija u DR Kongu ne postane takva da njihova prisutnost više nije potrebna” i dodao kako će biti poslano još vojnika “ako će to biti nužno”, piše Hina.

Izborna komisija te afričke države iznimno bogate rudom trebala bi u nedjelju objaviti privremene rezultate izbora, no upozorila je da bi moglo biti kašnjenja zbog sporog pristizanja glasačkih listića.

Promatrači i oporba tvrde da su izbori bili neregularni, dok vlada kaže kako su bili pravedni i da su prošli bez problema.

Vladajuća koalicija predsjednika Josepha Kabile podržava Emmanuela Ramazanija Shadaryja kojeg je izabrao sam dosadašnji čelnik.

Međunarodna zajednica strahuje da bi sporni rezultati izbora mogli uzrokovati nemire, kao što je bio slučaj nakon glasovanja 2006. i 2011. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close