Majke i djeca ponovo skupa

SAD: Počinje spajanje migrantskih obitelji razdvojenih za vrijeme Trumpa

Pod novim režimom djeca su se razdvajala od roditelja uz obećanje da će ponovno biti zajedno u nekoliko tjedana. No to se nije dogodilo u tisućama slučajeva.
Vijesti / Svijet | 03. 05. 2021. u 17:04 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države počet će spajati migrantsku djecu s njihovim roditeljima ovaj tjedan nakon što ih je razdvojila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, najavio je ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas u ponedjeljak.

Mayorkas je tvitao da će se četiri majke, koje su morale pobjeći ''iz izuzetno opasnih situacija iz svojih matičnih zemalja'', ponovno spojiti sa svojom djecom od kojih neka imaju tri godine.

''Sretni smo što ovaj tjedan započinje proces ponovnog okupljanja i što će ove četiri majke zagrliti svoju djecu nakon toliko vremena'', napisao je.

U priopćenju ministarstva domovinske sigurnosti dodaje još da je ovaj potez ''tek početak''.

''Ponovno smo ujedinili prvu skupinu obitelji, brojne će još uslijediti i prepoznajemo da je važno osigurati tim obiteljima stabilnost i resurse potrebne za oporavak.''

Predsjednik Joe Biden osnovao je posebnu radnu skupinu za ujedinjenje stotina obitelji unutar plana povlačenja Trumpove tvrdolinijaške politike usredotočene na odvraćanje migracija iz Srednje Amerike.

Biden je razdvajanje obitelji nazvao “moralnim neuspjehom i nacionalnom sramotom”.

Trump je 2018. najavio svoju politiku nulte tolerancije prema migrantima bez dokumenata i najavio da će biti uhićeni i optuženi za zločin.

Pod novim režimom djeca su se razdvajala od roditelja uz obećanje da će ponovno biti zajedno u nekoliko tjedana. No to se nije dogodilo u tisućama slučajeva.

Negodovanje javnosti i tužbe prisilile su Trumpovu administraciju da zaustavi razdvajanja, ali za oko 5000 djece, šteta je već bila nanesena.

Trumpovi imigracijski službenici loše su vodili evidenciju i slabo su surađivali sa skupinama koje su htjele pomoći djeci pa je bilo sve više tužbi.

Nije poznato koliko djece je bilo razdvojeno od roditelja do trenutka kad je Bidenova administracija preuzela vlast, ali prema procjenama riječ je oko njih 1000.

Mnoga od njih su iz ruralnih, nepristupačnih planinskih zajednica, a ponovno spajanje dodatno su otežali pandemija covida-19 i dva uragana koja su poharala Srednju Ameriku prošle jeseni.

Radna skupina koju je osnovao Biden ''neumorno radi na uspostavi cjelovite baze podataka razdvojenih obitelji, ispravlja netočnosti u dostavljenim datotekama i stvara procese za pronalazak svake obitelj te im daje priliku za ponovno ujedinjenje i oporavak'', priopćilo je ministarstvo domovinske sigurnosti.

Nije razjašnjeno hoće li djeci biti dopušten legalan boravak u SAD-u s njihovim roditeljima.

Kopirati
Drag cursor here to close